Flere slagsmål på lærepladsen

40 procent flere elever og arbejdsgivere ryger i totterne på hinanden, viser nye tal fra Tvistighedsnævnet

Mange stridigheder mellem elev og arbejdsgiver især inden for bygge-anlæg og restaurationsbranchen ender på bordet hos Tvistighedsnævnet, der er sat i verden for at afgøre den slags sager.Mange stridigheder mellem elev og arbejdsgiver især inden for bygge-anlæg og restaurationsbranchen ender på bordet hos Tvistighedsnævnet, der er sat i verden for at afgøre den slags sager.

Antallet af stridigheder mellem elev og praktiksted på erhvervsuddannelserne er vokset støt. Sagerne behandles i Tvistighedsnævnet, der i 2009 modtog 133 sager. Det er 40 procent flere end i 2008.

131 af sagerne blev indgivet af eleven, mens to blev indgivet af virksomheden.

Topscorere er restaurationsbranchen og byggeriet, der hver står for 29 procent af klagerne, viser nævnets årsberetning.

Finanskrisen påvirker

Formand for Tvistighedsnævnet, landsdommer Mogens Kroman, oplyser, at flest sager handler om uenighed om lønforhold.

- Finanskrisen spiller ind. Vi har flere sager med konkursboer end tidligere, siger han.

Ifølge rapporten blev der givet helt eller delvist medhold i 51 sager, i 32 blev der indgået forlig, men der var en enkelt frifindelse. Resten af sagerne er ikke afgjort endnu.

Ikke-organiserede et problem

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener chefkonsulent Simon Neergaard Holm, at stigningen også skyldes at flere fagforbund er blevet opmærksomme på, at nævnet er velegnet til at løse tvister.

Antallet af sager kan virke lille i forhold til det samlede antal erhvervsskoleelever. Men mange sager forliges lokalt gennem de faglige udvalg.

Der er dog et stort problem med de uorganiserede virksomheder, pointerer Simon Neergaard Holm.

- Der er en tendens til, at de ikke møder op til forligsmøder i modsætning til de organiserede, der har en DA-repræsentant med. Derfor får nævnet desværre en række sager ind, der aldrig skulle have været behandlet. Det tager bekymrende store ressourcer, siger han.