Forbund overvejer trepartsforhandlinger
Fagforbundene FOA, Danmarks Lærerforening og BUPL afgør onsdag, om de vil fortsætter trepartsdrøftelserne med regeringen om en kvalitetsreform af den offentlige sektor. Alle tre forbund har ekstraordinært indkaldt deres hovedbestyrelser for at tage stilling til regeringens seneste udspil, som fagbevægelsen fik i aftes, skriver Politiken.I de tre fagforbund har baglandet været meget kritisk over for beslutningen om at gå i forhandling med regeringen. Derfor kan dagens møde være et tegn på, at der er et sammenbrud på vej.Formanden for FOA - Fag og Arbejde, Dennis Kristensen, truede for et par dage siden med helt at trække sig fra forhandlingerne om fremtidens offentlige service, hvis ikke der kom flere penge på bordet.Noget tyder på, at finansminister Thor Pedersen (V) i sit seneste udspil har været mere rundhåndet, selvom Dennis Kristensen betegner forbedringen fra andet til tredje oplæg som et "kattespring" og ikke det "tigerspring", som man havde håbet på.
Forbundsformand Henning Pedersen, BUPL, forlanger, at de enkelte pædagoger skal kunne se konkrete forbedringer af de daglige arbejdsvilkår.
- Der skal være flere pædagoger, og de bygningsmæssige forhold skal forbedres, siger han.
Fagforeningerne kræver også, at ældre medarbejdere får ret til nedsat timetal uden væsentlige løntab. Desuden skal deltidsansatte have ret til flere timer - og det skal ikke kun kunne lade sig gøre i forbindelse med, at de skal besættes ledige timer.
- Ellers betyder det ikke flere hænder. Men med de rettigheder vil vi kunne skaffe mere arbejdskraft uden at konkurrere med det private, siger Dennis Kristensen. Han kræver desuden en mere ambitiøs indsats for at uddanne de uuddannede i ældresektoren end den, regeringen lægger op til.
De tre fagforbund repræsenterer sammenlagt 325.000 offentligt ansatte, og forlader de forhandlingerne vil det være svært for LO-formand Hans Jensen at indgå en aftale med regeringen på fredag, som det ellers var meningen.
Ifølge Politiken har finansministeren indkaldt formændene for LO, AC og FTF til et ekstra møde i Finansministeriet. Det kan blive et stort problem for regeringen, hvis det mislykkes at få en aftale med fagbevægelsen.
Det understreges af en meningsmåling i Morgenavisen Jyllands-Posten, der viser, at tre af fire danskere foretrækker forbedret offentlig service frem for skattelettelser. Kun 22 procent går ind for skattelettelser. For et år siden foretrak kun to tredjedele af befolkningen serviceforbedringer, mens 29 procent gik ind for skattelettelser.
Ifølge valgforsker, lektor Hans Jørgen Nielsen, Københavns Universitet, kommer statsministeren til at spille den socialdemokratiske partiformand, Helle Thorning Schmidt, et trumfkort i hænde, hvis trepartsforhandlingerne bryder sammen.