Klimaudspil lover 20.000 byggejob
Byggefagene i København opfordrer politikerne til at sætte gang i energirenovering og dermed skabe job. Københavns Kommune er allerede i gang.
Der er også CO2-udledning at spare ved at tænke sig om, fortæller murersvend Michael Johnson til overborgmester Frank Jensen og byggefagsformand Anders Olesen: En afrenset sten giver blot en CO2-udledning på to procent af anvendelse af importerede massive sten. (Foto: Harry Nielsen.) Der er tusindvis af job til ledige bygningsarbejdere, og der er millioner af kroner at spare ved at det offentlige klima- og energirenoverer sine bygninger.
Det er bare om at komme i gang.
Det mener Byggefagenes Samvirke i København, som har fremlagt en handlingsplan for klima- og ledighedsindsats.
- Vi kan slå to fluer med et smæk, siger Byggefagenes formand Anders Olesen.
Ifølge planen kan der skaffes op mod 20.000 arbejdspladser, hvis det offentlige går foran, og hvis der gives lånegarantier til private boligejere.
Ord skal omsættes til handling
At det ikke bare er luftige tanker, men kan omsættes i konkret handling, understreges i løbet af tirsdagen på Københavns Rådhusplads ved en klimaaktion, som Byggefagene arrangerer sammen med andre faglige organisationer.
Arbejdsløse håndværkere beklæder et fem meter højt tårn med klimaskærme i puds, træ og blik. Samtidig har man fået lavet en grundig klimaanalyse af en københavnsk børnehave. Analysen viser, at en klimarenovering ud over at give job og spare penge også vil give bedre indeklima.
Ambitiøs klimaplan
Overborgmester Frank Jensen (S) kvitterer for Byggefagenes plan. Han mener, at Københavns Kommune allerede har taget førertrøjen på og lavet verdens mest ambitiøse klimaplan, der skal gøre København CO2-neutral i 2025.
Konkret er der afsat 10 milliarder kroner til anlægsinvesteringer over tre år, heraf alene de fire milliarder i år. Derudover er der afsat 20 millioner kroner til deciderede klimainvesteringer.
- Samtidig stiller vi en række klima- og energikrav i forbindelse med nybyggeri - både privat og vores eget - allerede i år og ikke først om fem år, som regeringen lægger op til. Det er sund fornuft, siger overborgmesteren.