Rød sejr splitter gule fagforeninger
Valg:
Landets gule fagforeninger er delt i meldingerne efter rød valgsejr. Kristelige ser frem til samarbejde med ny regering. Det Faglige Hus håner 3F og forudser umulig sejlads i rød blok.
De gule fagforeninger er stærkt delte om ny regering. Kristelige siger tillykke til Thorning. Det Faglige Hus tror, at rød blok kuldsejler. Tillykke Thorning. Det bliver helt umuligt for dig.
Sådan lyder de to modsatte meldinger, der kommer fra landets to store gule fagforeninger.
Kristelig Fagbevægelse siger tillykke. Det sker i et blogindlæg, hvor landsformand Søren Fibiger Olesen ser frem til, at en ny regering vil samarbejde. Tonen er omvendt fra Det Faglige Hus. Her mener formand Johnny Nim, at det er næsten umuligt, når rød blok skal danne regering.
Politik uden politik
De to foreninger kalder sig upolitiske. Men det er deres ønsker ikke. De kristelige er enige med 3F og andre LO-forbund om, at der skal skabes flere praktikpladser, og om, at ledige skal slippe for hårde regler og kontrol.
Men de kristelige kræver, en ny regering, der ”gør op med LO-blokken”. Det ønske deler Johnny Nim, der styrer det Faglige Hus. Han pirker til rød bloks løfter om efterlønnen. Og så efterlyser han indgreb mod løndumping, imens han håner 3F's indsats mod problemerne:
- Enhver kan se, at det går ikke i længden med det nuværende system, hvor 3F optræder som selvbestaltede politibetjente og jagter polske bygningsarbejdere på danske arbejdspladser, siger han i sin kommentar.
Sværere gul fremtid:
De gule fagforeninger blev styrket, da Fogh og Løkke styrede Danmark. Nu er der udsigt til forhandlinger på arbejdsmarkedet. Og her er det fagforeningerne under LO og arbejdsgivere i DA, der spiller en stor rolle.
De kristelige og Det Faglige Hus foretrækker i stedet lovgivning på arbejdsmarkedet. Og det er i det lys, meldingerne kommer, mener Jesper Due, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.
- De kristelige prøver at skabe en position. De gør opmærksom på, at de har mange medlemmer, og at de gerne vil med, når der skal være trepartsforhandlinger. Men det kommer de næppe. De har ingen overenskomster, og de har ingen modpart at forhandle med, siger han.