Havnearbejdere vender kajakken
Sundhed på den sjove måde. I Københavns Havn har 3F'erne lavet deres egen kajakklub. Fagbladet 3F var med, da et nyt hold fik sin ilddåb.
Fra venstre ses Tonny Larsson, instruktør Bjørn Ankergård, Tonny Ørum, Kim Høgholm og instruktør Uffe Witt. (Foto: Per Johansen) - Hold kæft, hvor har jeg ondt i røven. Det er som at cykle 300 kilometer. Uden cykelbukser, griner Kim Høgholm. Han har netop trukket sin havkajak op på land fra en lille badebro i den tidligere skudehavn i Nordhavnen.
Som havnearbejder har Kim Høgholm sin daglige gang ved vandet. Men i dag har han for første gang tilbragt det meste af sin tid på vandet. Sammen med fire kolleger har han været ude på en 16 kilometer lang tur i Københavns Havn. Turen gik gennem Christianshavns Kanal, Nyhavn og Trekronerfortet. Frokosten havde de selv med i kajakkerne, og den blev indtaget i Langelinie Lystbådehavn. I alt roede havnearbejderne i seks timer.
- Det var en skøn tur. Der er sådan en ro på vandet, selvom der er en masse larm omkring havnen. Når først du har prøvet det, så er du vild med det, siger Tonny Larsson, som også var med på turen.
Kajakroerne var godt udrustet: alle i våddragter, så de kan holde varmen. Og redningsveste, hvis de skulle skvatte i vandet.
Godt med ildsjæle
- Uffe må have gemt en el-motor under båden, driller Tonny Ørum.
Uffe er Uffe Witt. Ligesom de andre er han også havnearbejder. Men han er også erfaren kajakroer med mange sømil i blodet og teknik til at skyde en god fart. Han er primus motor i kajakklubben og en af to instruktører på holdet.
- Alt er gået godt, der var ingen, som kæntrede, siger Uffe Witt og har svært ved at skjule sin stolthed.
Hvis en af kajakroerne skulle have været så uheldig at skvatte i vandet, var der dog taget højde for det. Dagen før havde de nemlig trænet kæntringsøvelser hele dagen. Det skete på dag ét under introduktionskurset.
Først når man har roet 100 kilometer, bliver man "frigivet" og kan få lov til at sejle selv. Senere er der også udflugter til nogle søer i Småland og Flensborg Fjord. Så kan klubbens nye medlemmer nemlig få de nødvendige kilometer på kajak-cv'et.
- Der er mange her på havnen, som taler om, at de gerne vil prøve at ro kajak. Men det kan være svært at få folk til at møde op, siger Uffe Witt.
Det kan Tonny Ørum tale med om:
- Det er jo noget med at turde tage springet. Så er det godt med nogle ildsjæle, som kan motivere os andre, siger han.
Trænger til motion
De fem mænd kender alt til myten om havnearbejdere: fysisk hårdt arbejde og rigeligt med øl. Sådan var det også i gamle dage.
Men i dag bruger de faktisk det meste af deres tid på at betjene maskiner. Kun når krydstogtskibene kommer ind, skal der slæbes kufferter. Og alkohol er bandlyst på havnen.
- Når vi sidder stille til daglig, er det godt at få rørt sig, siger Uffe Witt på vej til en velfortjent tur i bad og sauna.
Ud over kajak er der flere andre idrætsklubber i Copenhagen Malmö Port, som havnearbejdernes firma hedder. Det koster 20 kroner om måneden at være medlem, og så kan man spille fodbold eller badminton, bowle, dykke eller bruge havnens motionscenter.
URL override
URL override