Pihl & Søn er Danmarksmestre i at hyre lønfuskere

Byggegiganten Pihl & Søn er otte gange blevet knaldet for at hyre firmaer, der underbetaler deres ansatte.

Klik på billedet i faktaboksen for at se hele kortet med alle sagerne om lønsnyd.  (Grafik: Lars Thomsen. Foto: Harry Nielsen og Niels Åge Skovbo.)Klik på billedet i faktaboksen for at se hele kortet med alle sagerne om lønsnyd. (Grafik: Lars Thomsen. Foto: Harry Nielsen og Niels Åge Skovbo.)

Den danske entreprenør Pihl & Søn har en suveræn rekord. De senere år har Pihl & Søn otte gange brugt firmaer, der er blevet afsløret i at snyde de polske ansatte.

- Pihl & Søn har haft en bevidst strategi om at bruge udenlandske underentreprenører for at trykke lønnen, siger Peter Hougård Nielsen, formand for godt 60.000 byggearbejdere i 3F.

På havnen i Aarhus har det polske firma Budomex udført to store opgaver for den danske byggegigant. Her har det polske firma snydt for mange millioner kroner, mens de lavede betonarbejde på store byggerier for Bestseller og det nye uddannelsescenter Navitas.

Hvor mange penge Pihl & Søn har sparet på det arrangement, ved kun Pihl & Søns ledelse.

NCC indtager andenpladsen

NCC kommer på andenpladsen med fem sager. Andre store entreprenører har kun enkelte gange brugt østfirmaer, der er afsløret i at snyde de polske ansatte.

Ekspert og forsker i løndumping Søren Kaj Andersen forklarer, at der er to strategier i byggebranchen: En del holder sig til danske håndværkere og satser på sikkerhed, tryghed og godt håndværk.

- Og så er der en anden strategi, hvor man forsøger at hente gevinster på lønnen og mere fleksible udenlandske firmaer, forklarer Søren Kaj Andersen.

Pihl & Søn-chef: Dyre lærepenge

Ledelsen i Pihl & Søn har ikke ønsket at svare på kritikken i et interview. Underdirektør Hans Anker Nielsen skriver i en mail, at han ikke vil forholde sig til sagerne. Men han skriver også:

- Det har ikke været ond vilje. I nogle tilfælde har vores underentreprenører betalt en bod til 3F, og det har været nogle meget dyre “lærepenge” for dem, forklarer Hans Anker Nielsen.

En af dem har været det polske firma Kormal. 3F afslørede, at firmaet systematisk havde snydt de polske betonarbejdere. Efter opgaven på Søfartsmuseet i Helsingør har Pihl & Søn afbrudt samarbejdet med dem.

- Men naturligvis findes der - som i andre brancher - nogle firmaer, der ikke opfører sig, som de skal. Disse firmaer ønsker vi ikke at samarbejde med, meddeler underdirektøren i mailen.