Mozambiques opposition på vej i opløsning

Oppositionspartiet Renamo tabte parlamentsvalget med et brag og strides nu indbyrdes.

Oppositionspartiet Renamo, der tabte præsident- og parlamentsvalget i Mozambique i oktober sidste år med et brag, er nu nærmest ved at gå i opløsning.

Partiets leder og slagne præsidentkandidat Afonso Dhlakama, har forbudt de valgte Renamo-medlemmer at indtage deres plads i det ny parlament. Langt de fleste af de i alt 51 ny- og genvalgte parlamentsmedlemmer fra Renamo har dog trodset dette forbud. Senest er 16 af medlemmerne stået frem og har på en pressekonference slået fast, at der ikke er truffet nogen beslutning om boykot fra nogen kompetent Renamo-forsamling. Blandt de 16 er en række fremtrædende Renamo-medlemmer.

Beskyldning om valgfusk

Baggrunden for Dhlakamas ønske om boykot af parlamentet er påstande om, at valgresultatet er udtryk for valgsvindel. Han kalder de 16 for forrædere.

De 16 nægter at være Renamo's syndebukke for kæmpenederlaget ved oktober-valget. De siger samtidig, at det lige siden det første flerpartivalg i 1994 har været Renamo's praksis at lede efter syndebukke. De opfordrer i stedet til at reflektere og diskutere for at finde de egentlige årsager til valgnederlaget i stedet for at vildlede offentligheden.

Renamo fik ved valget blot 14 procent af stemmerne og som nævnt 51 pladser mod 90 i perioden før. Det vindende Frelimo, der har styret Mozambique siden uafhængigheden fra Portugal, fik 77 procent og 191 pladser i det 250 mand store parlament. Ved valget til præsidentembedet fik Dhlakama blot 16 procent af stemmerne, mens den siddende præsident Ar-mando Guebuza blev genvalgt med 75 procent.

Renamo har været i opposition til Frelimo-styret siden uafhængigheden i 1975 – først som modstandsbevægelse mod etpartistyret og siden begyndelsen af 90'erne som største oppositionsparti.

3F har sit største afrikanske engagement netop i Mozambique.