Høje priser skaber vrede i Mozambique
Der er brug for investeringer og uddannelse i Mozambique, mener fagbevægelsen efter voldsomme protester mod stigende leveomkostninger.
Der er varer nok i butikkerne, men folk har ingen penge.
Det var baggrunden for omfattende uroligheder og protester i Mozambiques hovedstad, Maputo, i begyndelsen af september, ifølge Alexandre Munguambe, formand for Mozambiques faglige landsorganisation, OTM.
Indbyggere i byens fattige kvarterer protesterede over massive prisstigninger på blandt andet elektricitet, vand og mad. To børn blev dræbt af politiets skud under sammenstødene. El-priserne var blevet forhøjet med 30 procent, og prisen på vand med 20 procent kort forinden. Urolighederne blev startet gennem sms-kæder, og initiativtagerne er aldrig blevet identificeret.
Folk fik nok
- Folket fik nok af stigninger i leveomkostningerne. I flere år har der været større og større utilfredshed. Fra fagbevægelsens side har vi peget på, at der ville komme uroligheder, hvis ikke der blev gjort noget. Lønnen er simpelthen ikke fulgt med priserne, fortæller Alexandre Munguambe, der besøgte 3F's kongres.
Mindstelønnen i Mozambique svarer til 280 kroner om måneden.
Inden valget sidste år indefrøs regeringen priserne på de mest basale varer, men efter valget løsnede regeringspartiet Frelimo igen grebet om priserne.
- Alt steg i pris: Transport, brød, vand, brændstof. Selv folk med arbejde har meget svært ved at købe de mest basale varer. Regeringen satte priserne ned igen efter urolighederne, men baggrunden for krisen er ikke fjernet. På papiret er landet i vækst, men det får befolkningen ingen glæde af, siger Alexandre Munguambe.
Vækst uden jobs
Trods uroen har Verdensbanken netop fremhævet Mozambique som en afrikansk succeshistorie på grund af en økonomisk vækst, der forventes at ligge på 6 procent i 2010. Men væksten mærkes ikke blandt landets mange fattige.
- Det er en vækst, der ikke skaber jobs. Og langt de fleste af de jobs, der findes, er i den uformelle sektor, forklarer Alexandre Munguabe.
Han fremhæver landets dårlige årlig infrastruktur og mangel på investeringer på som de vigtigste årsager til, at beskæftigelsen stagnerer. OTM kræver, at investeringer og uddannelse bliver sat på dagsordenen i langt højre grad.
- Vi ønsker, at landbrugsjorden bliver udnyttet meget mere effektivt. Megen jord ligger øde hen. Samtidig må landet satse på forarbejdning af landbrugsvarerne, ikke kun på simpelt landbrug, og på udannelse af landarbejdere, mener Alexandre Munguabe.
Han håber på en fremtid uden udviklingsbistand.
- Mozambique kan ikke blive ved med at være afhængig af donorer. Bistanden må og skal være midlertidig, siger LO-formanden.
3F støtter en række faglige organisationer i Mozambique gennem et Danida-støttet udviklingsprogram.