Eksklusivaftaler står for fald

Regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe eksklusivaftalerne. Dansk Arbejdsgiverforening og 3F er enige om, at politikerne skal blande sig udenom.

- Det er en grov, grov indblanding i den frie forhandlingsret, og regeringen skal holde fingrene væk og lade arbejdsmarkedets parter selv klare det, siger 3F's forbundssekretær <i>Per Christensen</i>.   
- Det er en grov, grov indblanding i den frie forhandlingsret, og regeringen skal holde fingrene væk og lade arbejdsmarkedets parter selv klare det, siger 3F's forbundssekretær Per Christensen.

Regeringen vil igen forsøge at fjerne eksklusivaftalerne. Målet står så højt på prioriteringslisten, at det bliver skrevet ind i det nye regeringsgrundlag.

Denne gang lægger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) op til et generelt forbud, som skal gælde både arbejdsgivere og lønmodtagere. Dermed skal det nu også være forbudt for advokater, læger samt andre liberale erhverv at kræve fagfæller organiseret i en bestemt organisation. Og det får Dansk Folkeparti til at ændre kurs.

- Vi har et stærkt ønske om at afskaffe eksklusivaftalerne. Hvis regeringen lever op til løftet om en generel afskaffelse uden smuthuller for liberale erhverv, vil vi se positivt på det, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, men understreger dog, at han først vil se det konkrete forslag på papir.

DF stemte imod eget forslag

Dansk Folkeparti var med til at foreslå at forbyde eksklusivaftalerne før valget i 2001. Imidlertid stemte partiet imod, da regeringen lagde det selv samme lovforslag frem i folketingssalen i 2003. Begrundelsen var en frygt for, at billig østeuropæisk arbejdskraft ville strømme ind over de danske grænser og dermed undergrave forholdene for de danske lønmodtagere.

- Vi vil have en redegørelse fra ministeren om, hvor stort presset på Danmark er nu. Og så vil vi stadig have en garanti for, at østarbejdere ikke kan få lov til at oversvømme grænserne i fremtiden, siger Bent Bøgsted.

Frygten gjort til skamme

Svaret på den redegørelse er givet på forhånd, mener beskæftigelsesministeren.

- Vi har et nogenlunde dækkende billede af problemets omfang. Vi er ikke blevet oversvømmet af billig arbejdskraft. Den frygt, der var, er blevet gjort til skamme. Vi har meget fint fat i det, sagde Claus Hjort Frederiksen til Berlingske Tidende i sidste uge.

Beskæftigelsesministeren har ikke ønsket at udtale sig til Fagbladet 3F, fordi regeringsgrundlaget endnu ikke er skrevet.

3F og DA: Hold fingrene væk

Regeringens planer om at forbyde eksklusivaftalerne får drøje hug fra arbejdsmarkedets parter. Ikke mindst fra 3F.

- Det er en grov, grov indblanding i den frie forhandlingsret, og regeringen skal holde fingrene væk og lade arbejdsmarkedets parter selv klare det. Et forbud vil desuden svække tillidsrepræsentanterne betydeligt, og dermed føre til forringelser i løn- og arbejdsvilkår på arbejdspladserne, siger 3F's forbundssekretær Per Christensen.

Selv om Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er imod eksklusivaftalerne, mener organisationen ligeledes, at det er en dårlig ide at lovgive på området.

- Vi efterlyser bestemt ikke et regeringsindgreb. Det vil kunne udlægges som et nederlag for arbejdsmarkedets parter. Så jeg tror, vi står os bedst ved at klare det selv, siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen.