Halv dagpengeperiode rammer kvinder

Især kvinder rammes, når Regeringen vil skære dagpengene fra fire til to år. Hvad vil beskæftigelsesministeren gøre ved det, spørger 3F.

Arbejdsmarkedsstyrelsens egen vurdering af halveringen af dagpengene siger, at kvinderne rammes hårdt. Især hos de kvindelige 3F'ere ser det slemt ud. (Foto: Colourbox)Arbejdsmarkedsstyrelsens egen vurdering af halveringen af dagpengene siger, at kvinderne rammes hårdt. Især hos de kvindelige 3F'ere ser det slemt ud. (Foto: Colourbox)

Mange flere kvinder end mænd rammes, når dagpengeperioden halveres fra fire år til to. Det konkluderer Arbejdsmarkedsstyrelsen selv i sin ligestillingsvurdering af lovforslaget.

I 2009 udgjorde kvinderne nemlig hele 64 procent af de personer, der havde brugt mere end to år af deres dagpengeperiode. Men kvinderne udgjorde til gengæld kun 41 procent af det samlede antal ledige.

Det betyder, at kvinder er overrepræsenterede og derfor rammes hårdest af halveringen, konkluderer Arbejdsmarkedsstyrelsen.



Endnu værre blandt 3F'ere

I 3F kan man bekræfte landstendensen. Og her ser det endda endnu værre ud. Omkring fire procent af de ledige 3F-mænd havde i uge syv i år brugt over to år af deres dagpengeperiode. For kvinder lå det tal på næsten ti procent.

Blandt langtidsledige 3F'ere er kvinders overledighed altså på mere end 100 procent.

- Det er skræmmende, at den her lov rammer så skævt, og at halveringen af dagpengeperioden skal gå ud over kvinderne, siger næstformand i 3F, Jane Korczak.

Kræver en dækkende vurdering

Hun kalder det også helt grotesk, at Arbejdsmarkedsstyrelsen ligeledes konkluderer, at lovforslaget i forhold til målgruppen er kønsneutralt. Samtidigt med, at samme styrelse altså fremhæver, at især kvinder rammes af lovforslaget.

- Vi må forlange af beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), at hun giver en mere dækkende vurdering af, hvor meget kvinder er overrepræsenteret i gruppen af langtidsledige, siger Jane Korczak.

Hun minder om, at ifølge ligestillingsloven skal offentlige myndigheder altid arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.

- Halveringen af dagpengeperioden har tydelige konsekvenser for ligestillingen. Negative konsekvenser. Vi må derfor have svar på, hvilke initiativer ministeren vil tage for at forhindre, at kvinder er overrepræsenteret blandt de langtidsledige, siger Jane Korczak.