Lærlinge protesterer mod ny østaftale

3F Ungdom kræver praktikpladser til de næsten 5.000 lærlinge uden praktikplads, før der importeres udenlandsk arbejdskraft.

- Politikerne må tage et valg: Vil de hjælpe de 4.892 unge, heriblandt mange med anden etnisk herkomst, i arbejde og uddannelse? Eller vil de hjælpe de danske arbejdsgivere med endnu flere billige polakker, spørger Silas Klein Jensen, talsmand for 3F Ungdoms lærlinge i byggebranchen.
 (Arkivfoto.)- Politikerne må tage et valg: Vil de hjælpe de 4.892 unge, heriblandt mange med anden etnisk herkomst, i arbejde og uddannelse? Eller vil de hjælpe de danske arbejdsgivere med endnu flere billige polakker, spørger Silas Klein Jensen, talsmand for 3F Ungdoms lærlinge i byggebranchen. (Arkivfoto.)

4.892 unge kan ikke få en praktikplads i en virksomhed, heraf 724 inden for bygge- og anlægsbranchen. 3.100 ledige danske bygningsarbejdere midt i højsæsonen. En femdobling af byggeriets arbejdskraftimport på et år.

Det er tal som disse, der i visse dele af fagbevægelsen gør det uforståeligt, at det med en ny revideret østaftale skal være endnu lettere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

3F Ungdom vil nu henvende sig til undervisningsminister Bertel Haarder (V) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at bede om et møde.

Politikerne må vælge

- Det kan simpelthen ikke fortsætte på denne her måde, siger 3F Ungdom i en pressemeddelelse.

- Jo flere polakker, der arbejder på danske byggepladser, jo flere arbejdsløse danskere, og jo flere lærlinge uden praktikplads, siger således murerlærling Silas Klein Jensen, der er talsmand for 3F Ungdoms lærlinge i byggebranchen.

- Politikerne må tage et valg: Vil de hjælpe de 4.892 unge, heriblandt mange med anden etnisk herkomst, i arbejde og uddannelse? Eller vil de hjælpe de danske arbejdsgivere med endnu flere billige polakker, spørger Silas Klein Jensen.

Mattias Tesfaye, formand for 3F Ungdom, håber ministrene vil tage et møde med de unge.

- Vi er nødt til at tage de signaler, vi hører fra de unge på erhvervsskolerne, alvorligt. Lærlingene oplever, at døren er lukket for dem, samtidig med at aviserne skriver om høj beskæftigelse, siger han.

Tingene passer ikke

I Greve sidder murerarbejdsmand Dennis Harmon ledig på nu snart fjerde måned. Han forholder sig ikke til Østaftalen og er generelt positiv over for udenlandske kolleger i byggebranchen - blot de får "den rigtige løn". Men også han undrer sig.

- Jeg kan ikke helt få al deres snak om arbejdskraftmangel til at passe.

Han og hans murersjak har været ledige siden tirsdag før påske, det var den 3. april.

- Jeg har aldrig prøvet at gå ledig i juni-juli, jo måske et par dage, mens vi var på vej fra et job til et andet, men ikke som nu, siger den 38-årige bygningsarbejder.

Han har arbejdet som murerarbejdsmand i 15 år og har hidtil kun haft længere ledighedsperioder om vinteren.

- Vi er ikke kræsne, og vi er som altid også villige til at køre efter arbejdet. Jo, det begynder da at gøre ondt i pengepungen, men når der udbydes job, hvor vi skal stille egen bil til rådighed til at køre materialer, så står vi af.

Dennis Harmon og hans sjak betegnes af fagforeningen som et solidt og dygtigt sjak med ekspertise inden for skalmuring.

De har, siden de blev ledige, kontaktet 60-70 mestre for at høre, om der var arbejde at få. Det har der hidtil ikke været.

Murerledigheden i hans afdeling BJMF i København er på 6,1 procent.