Aktiv beskæftigelsespolitik på vej i koma
Finanslovsforslag: Med et hug på 300 mill. kan VK's besparelse på den aktive arbejdsmarkeds-politik løbe op i 2,1 mia. kr. på tre år . I samme periode er 20 procent flere blevet ledige.
Aktivering af ledige får et nyt skud for boven i den kommende finanslov, hvis det står til regeringen. På billedet ses unge i aktivering på en papkassefabrik i Bjergsted. Beskæftigelsesminister vil fjerne 300 millioner kroner på kontoen for aktivering af ledige.
Dermed er det tredje år i træk, at VK-regeringen finder en del af det kommende års besparelser på den aktive arbejdsmarkedspolitik.
2002 bød på besparelser på op imod 1,5 milliard kroner. I år er summen 300 millioner - samme beløb som Claus Hjort Frederiksen (V) vil finde til næste år.
De gentagne besparelser får en benhård medfart af SiD's uddannelsessekretær, Poul Hansen.
- Det viser med al tydelighed, at regeringen slet ikke tror på den aktive beskæftigelsespolitik, som bevisligt førte til mange flere beskæftigede under tidligere regeringer, siger Poul Hansen, der påpeger, at arbejdsløsheden er steget med 20 procent siden VK-regeringen kom til magten.
Ydmygelse af de ledige
Han ser besparelsesforslaget som en sammenhængende del af den arbejdsmarkedsreformen "Flere i arbejde", som heller ikke yder ledige tilstrækkelig hjælp.
- Beskæftigelsesministeren har indført en aktiv beskæftigelsespolitik, der skaber mere bureaukrati, mindre arbejdsmarkedspolitisk effekt og ydmygelse af de ledige, siger Poul Hansen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren, men det bliver fra regeringshold afvist, at besparelserne på 300 millioner vil gå ud over de ledige.
Besparelserne vil ikke betyde færre på aktivering eller dårligere aktivering. Pengene hentes simpelthen, fordi der er afsat for mange penge i systemet, lyder det.
Fyringer hos AF
Men den forklaring er for tynd, mener Poul Hansen.
- Man har fyret folk i AF, så der simpelthen ikke tilstrækkeligt med ansatte til at bruge pengene fornuftigt på de ledige. Samtidig har man brugt kræfter på at indfase den nye arbejdsmarkedsreform "Flere i Arbejde", som er meget bureaukratisk. Desuden er der administrativt skærpede krav til hvad man må bruge aktiveringsmidlerne til, siger han og fortsætter:
- For eksempel har man nu lukket for uddannelsesaktiveringen i Århus Amt. Det er beskæftigelsesministeriets måde at lave ny lovgivning og forvalte den på, der betyder, at man ikke er i stand til at bruge pengene. Behovet er der, for arbejdsløsheden stiger, siger Poul Hansen.
S kalder det aftalebrud
Regeringen planlægger sideløbende med aktiveringsbesparelserne at spare på revalidering og støtte til elever på produktionsskoler,som skal ned på SU-niveau.
Spares der her, er det aftalebrud i forhold til ”Flere i arbejde”, mener socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Jan Petersen
.
- Hvis regeringen gennemfører det alligevel, ryster det dansk politik i sin grundvold. Så er denne regering hæmningsløs i sin brug af aftaler. Så er der ingen aftaler, der holder," siger Jan Petersen.
Claus Hjort Frederiksen afviser overfor DR og siger, at Jan Petersen har misforstået finanslovsforslaget.