Man føler sig tryg ved Frank
Norddin Hijji og Chanaf Bougonou springer snart ud som anlægsgartnere fra Bispebjerg Kirkegård. Godt hjulpet på vej af deres mentor Frank Førby Andersen.
Frank Førby Andersen (i midten) har været mentor og næsten far for de to snart udlærte gartnere Chanaf Bougonou (forrest) og Norddin Hijji.
(Foto: Joachim Rode.) Den lille minibil giver Fagbladet 3F's udsendte den store rundtur på Bispebjerg Kirkegård. Pludselig hopper Norddin Hijji ud af vognen. Han har set røg bag en hæk. Det viser sig at være et par indvandrerknægte, der smøger den i skjul.
- I sådan en situation er det meget bedre, at det er Norddin, der snakker med dem, siger Frank Førby Andersen og kører den lille bil videre.
23-årige Norddin Hijji har marokkanske rødder, og han matcher teenagedrengene betydeligt bedre end en 53-årig nordjyde som Frank.
Norddin Hijji springer tilbage på vognen, hvor 22-årige Chanaf Bougonou fra Togo i forvejen sidder. Begge er gartnerlærlinge på tredje år på kirkegården i det københavnske nordvestkvarter.
- Og de er så flittige begge to, lyder det oprigtigt stolt fra Frank Førby, der er faglært gartner og såkaldt "mentor" for de to unge.
Frank trak mig op af et hul
Siden 2003 har københavnske kirkegårde sammen med blandt andre 3F og tekniske skoler kørt projektet "Fælles ansvar", der går ud på at give unge, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, en ny chance i form af en læreplads. En af metoderne er brugen af mentorer. En rolle, som Frank Førby Andersen med glæde påtog sig.
- Jeg synes, man som arbejdsplads skal afspejle det samfund, man er en del af. Vi skal have et mere rummeligt arbejdsmarked, og fordommene skal væk.
22-årige Chanaf Bougonou havde snuset til både tømrer- og brolæggerfaget, før han kom under Franks vinger. Han bor på ungdomskollegium på Amager og er glad for at have en mentor.
- Jeg har ikke særlig meget familie. Frank har selv børn, så han ved, hvad man snakker om. Det er godt at have en at føle sig tryg ved. Vi har snakket om økonomi og forsikringer - der er mange beslutninger, der skal tages, siger Chanaf Bougonou.
Frank Førby har også hjulpet Norddin Hijji med matematikken. For han blev revet ud af 6. klasse, da han midlertidigt blev sendt til Marokko af sin far.
- Da jeg kom tilbage, tog jeg timer på VUC, men sprang fra og begyndte bare at arbejde med rengøring. Frank trak mig nærmest op af et hul, fortæller Norddin Hijji.
Kollegerne har fået nyt syn
For Frank Førby har mentorrollen været god rent personligt.
- Og jeg prøver at øse erfaringerne videre til alle, jeg snakker med. Man skal gå ind i det med åbent sind, og man skal gå op i det med hjertet, siger han og anbefaler, at mentorer får godt med kurser, hvilket han også selv har fået i 3F-regi.
- Mentorrollen er også god, hvis der er større problemer, og lærlingene føler sig mobbet. Men det har heldigvis aldrig været tilfældet med de to her, smiler "far" Frank.
Chanaf og Norddin er da også næsten blevet som to brødre. Og når de er udlært, er de sikret job på kirkegården, fordi det falder sammen med et generationsskifte.
- De har haft en utrolig positiv effekt på arbejdspladsen. De er selv blevet integreret, men kollegerne har også fået et helt nyt syn, siger Frank Førby Andersen.
Tillidsfolk skal være mentorer
3F gik i 2007 på jagt efter 30 mentorer eller "vejledere" blandt tillidsrepræsentanter på offentlige og private virksomheder. Og 30 kvinder med minoritetsbaggrund, der lige er kommet i arbejde. De 60 skal danne par i et projekt om at fastholde kvinder med anden etnisk baggrund i job og styrke tillidsrepræsentanter i at tage vare på kvindernes trivsel. Projektet kører til 2008 og er støttet af Integrationsministeriet med 700.000 kroner og har overskriften "Den offensive tillidsmand - til styrkelse af mentorordninger".
Hør også
Om mentorordningen på Birkerød Postkontor (varighed 6:37 minutter)