Drikkepenge er en gave
Gæsternes gavmildhed kommer ikke restauratørerne ved, siger 3F i Silkeborg, der netop har fået ret i strid med skattevæsenet.
Gæsternes gavmildhed kommer ikke restauratørerne ved. Eller SKAT for den sags skyld. (Arkivfoto.) Drikkepenge er en gave til den ansatte og har derfor ikke noget med arbejdsgiveren at gøre. Det erkender Skattecenter Horsens nu efter en strid med 3F om beskatningen af de drikkepenge, specielt tjenere får.
"Betaler kunder drikkepenge uden at være forpligtet til det, må det anses at være et udslag af gavmildhed - en gave", skriver SKAT direkte i et brev til Forbundet, efter at 3F Silkeborg i november protesterede mod det lokale skattecenter.
I forbindelse med razziaer i Silkeborgs og Horsens' natteliv i november 2007 meddelte SKAT nemlig, at restauratørerne skulle indtægtsføre drikkepenge og beskatte dem som almindelig lønindkomst inden udbetaling til de ansatte.
Denne fortolkning, der bryder totalt med 3F's fortolkning af reglerne om drikkepenge, fik faglig sekretær Bo Magnussen, 3F Silkeborg, til at skrive et vredt brev til det lokale skattecenter.
- Drikkepenge er noget, gæsterne frivilligt giver direkte til de ansatte - ikke til restauranten, og de skal derfor beskattes som B-indkomst, påpegede Bo Magnussen, der nu er meget glad for at have fået på skrift, at drikkepenge er en gave fra gæsten til de ansatte.
Kun hvis arbejdsgiveren inddrager drikkepengene, skal de betragtes som almindelig A-skattepligtig indkomst. Men her påpeger forhandlingssekretær Kenneth Novak, 3F Privat Service, Hotel og Restauration, at hvis arbejdsgiveren tager eller på anden måde øver rådighedsret over personalets drikkepenge, så er det i strid med alle regler.
Ifølge Kenneth Novak viser adskillige tilfælde, at arbejdsgiverne gerne vil have fingre i drikkepengene. Derfor håber 3F via en voldgift i april én gang for alle at få slået fast, at drikkepenge tilhører personalet.
Ambi koster dyrt
- Det er også langt fra ligegyldigt for den enkelte tjener, om der skal betales A- eller B-skat, påpeger Bo Magnussen.
Beskattes drikkepengene som A-indkomst, skal man nemlig også betale Arbejdsmarkedsbidraget - såkaldt Ambi - på otte procent, så det gør jo en forskel. Det skal man ikke ved B-indkomstbeskatning.
Selv om restauratørerne bruger de inddragne drikkepenge til for eksempel almindelige personalearrangementer, er det i 3F's øjne også rent tyveri.