Herning Kommune vildleder myndigheder

Ankestyrelsen kalder det ”stærkt kritisabelt”, at Herning Kommune har givet forkerte oplysninger til myndighederne om dens omstridte samarbejde med Falck Jobservice.

Borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (V) vil ikke tale med Fagbladet 3F om Ankestyrelsens hårde kritik. (Foto: Polfoto)Borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (V) vil ikke tale med Fagbladet 3F om Ankestyrelsens hårde kritik. (Foto: Polfoto)

Herning Kommune tabte sag på sag om stop for borgeres sygedagpenge i Beskæftigelsesankenævnet - og ændrede efterfølgende forklaring, da ankesagerne skulle afgøres i Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen finder det ”stærkt kritisabelt”, at kommunen har fodret myndighederne med forkerte oplysninger om det kontroversielle partnerskab med Falck Jobservice. Det fremgår en ny principafgørelse fra styrelsen.

Chefkonsulent Steen Skibsted fra Beskæftigelsesankenævnet i Midtjylland:

- Der er uforståeligt, at vi ikke modtog de manglende oplysninger. Det er helt afgørende for os, at vi har de rigtige dokumenter og oplysninger. Det er stærkt kritisabelt, at kommunen ikke har givet os alle oplysninger fra starten.

Nævn måtte true med tilsynssag

Allerede i september 2010 krævede Beskæftigelsesankenævnet en redegørelse fra Herning Kommune om dens partnerskabsaftale med Falck Jobservice. Nævnet måtte sende tre rykkere og true med at sætte tilsynet på sagen, før kommunen reagerede.

Ifølge redegørelsen har kommunen ”sideløbende” med aftalen med Falck Jobservice ”indgået aftaler med forskellige vikarbureauer”, hvis ansatte har afgjort sager om sygedagpenge.

I januar 2011 fik nævnet en kopi af Herning Kommunes aftale mellem Falck Jobservice og vikarbureauet Jobinplace samt navne på sagsbehandlere fra Jobinplace, som havde truffet afgørelse i sygedagpengesager.

Kommunen forvandlede forklaring

På baggrund af Herning Kommunes forklaring underkendte Beskæftigelsesankenævnet i februar samtlige sager om stop for sygedagpenge, fordi de var afgjort af en privat ansat i stedet for en kommunal sagsbehandler.

Men i løbet af sommeren skiftede Herning Kommune fuldstændig forklaring. Nu forklarede beskæftigelseschef Carsten Lagoni, at den tilsendte aftale kun var et udkast til en aftale, der aldrig var blevet indgået. Og at sagsbehandlerne fra Jobinplace var ansat ifølge et samarbejde, Herning Kommune havde med Jobinplace før partnerskabet med Falck Jobservice.

For nylig godtog Ankestyrelsen Herning Kommunes forvandlede forklaring og underkendte Beskæftigelsesnævnet. Dermed er afgørelsen i borgernes sager ikke længere ugyldig, og sagerne skal ikke gå om.

Fagbladet 3F har i flere dage forgæves forsøgt at få en kommentar til den hårde kritik fra Hernings borgmester Lars Krarup (V).