Flertal kræver overenskomst for arbejde i København

Arbejde for Københavns Kommune skal ske på overenskomst. Det kræver politisk flertal på Københavns Rådhus ved udbud i fremtiden.

Udbud af bygge- og anlægsopgaver for Københavns Kommune udløser nyt krav. Alle involverede entreprenører skal fremover have overenskomst. Det mangler i sag om renovering af Amager Fælled Skole. (Foto: Harry Nielsen)Udbud af bygge- og anlægsopgaver for Københavns Kommune udløser nyt krav. Alle involverede entreprenører skal fremover have overenskomst. Det mangler i sag om renovering af Amager Fælled Skole. (Foto: Harry Nielsen)

Når Københavns Kommune fremover udbyder bygge- og anlægsopgaver, skal der stilles krav om, at det foregår på overenskomst. Og det uanset hvor mange gange, arbejdet sendes videre til underentreprenører. Det siger fem partier, der uden tvivl har flertal i Borgerrepræsentationen i København efter valget 17. november. Løftet kom på et valgmøde onsdag arrangeret af Malernes Fagforening og Rør- og Blikkenslagernes Fagforening. Socialdemokraternes overborgmesterkandidat Frank Jensen, SF's Jane Alrø Sørensen, Mikkel Warming fra Enhedslisten og Henrik Svendsen fra Dansk Folkeparti svarede rungende ja på spørgsmålet, om et sådan krav skal indgå i kommende kommunale udbud.

Fagforening afslørede dumping

Den unge radikale kandidat Jacob Packert sagde også ja. Men han var ikke klar over, om de øvrige radikale kandidater mener det samme. Den konservative borgmester Mogens Lønborg undlod at svare, selvom spørgsmålet blev stillet to gange. Venstres kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev svarede ikke direkte. Men hun erklærede sig enig med plakaterne i fagforeningen. De proklamerer “På lige vilkår”. Den aktuelle baggrund for kravet er voksende ledighed blandt bygningsarbejdere i København. Og den lokale 3F-afdelings afsløring af, at dele af arbejdet med renovering på folkeskolerne udføres af udenlandsk arbejdskraft på vilkår, der ligger langt fra overenskomstvilkår.

V-borgmester: Faglig kontrol bedst

Den ansvarlige borgmester, Pia Allerslev (V), gjorde rede for den arbejdsklausul, som er en del af kontrakterne. Klausulerne skal sikre, at der ikke sker løndumping. Det fik en af tilhørerne til at spørge, hvorfor det er fagforeningerne og ikke kommunen, der skal afsløre, at klausulen ikke overholdes, og at løn- og arbejdsforhold ikke er i orden. - Om vi så ansatte 30 personer til at kontrollere, ville de ikke være så gode til det som fagforeningerne, svarede fra V-borgmesteren.