Sådan spiser du økologisk til fornuftige penge
Synes du øko-mad er alt for dyrt? Så skal du bare ændre dine madvaner en smule. På den måde kan du spise økologisk, uden at det koster meget mere. Læs her hvordan.
Hvis du synes det er for dyrt at spise økologisk, så start med at købe økologi, når det gælder basisvarerne. Undgå også at købe for store mængder mad ind, som ender med at blive kasseret. (Foto: Colourbox) Det handler om gamle vaner, når vi danskere synes, det er svært at få råd til at spise økologisk. Drop for eksempel tomaterne og erstat dem med økologiske gulerødder, så har du allerede sparet en del på madkontoen.
- Tomater uden for sæsonen er nemlig dyre. I det hele taget viser erfaringer, at det er meget billigere at købe sæsonvarer. Køb majs i august og glemt alt om jordbær i januar, siger Dorthe Kloppenborg, projektleder hos Økologisk Landsforening.
Så vælg frugt og grøntsager, der er lette at skaffe i forhold til årstiden. Du kan finde ud af, hvad der er sæsonens grønt og frugt på aarstiderne.com eller saesonforgodsmag.dk.
Skær ned på kødet
Vil du holde budgettet, skal du også skære lidt ned på kødet. Tag et par kødløse dage i løbet af ugen. Mindre kød er mere bæredygtigt, det er billigere, og det er sundere.
- Server mere fisk og varier salaterne mere. Ofte består salaten af de dyre ting som tomater, agurk, grøn salat og minimajs. Men der er masser af salater med grovere grøntsager, der er sundere, billigere og som smager mindst lige så godt, siger Dorthe Kloppenborg.
Start med at købe økologiske basisvarer
Før du skifter til økologisk, er det en god idé at tjekke, hvad du køber, og hvad det koster. Måske er der noget, du kan undvære som for eksempel sodavand, slik og chips.
Men start med at købe økologi, når det gælder basisvarerne. Altså det, vi spiser meget af, som mel, havregryn, kartofler, gulerødder og mælk. Alene dét svarer til 30 procent af din mad. Dernæst kan du købe økologisk, når det gælder olier, ris, pastaer og de lette grøntsager som tomat og agurk.
Synes du, at økologisk kød - lige bortset fra det hakkede - er for dyrt til dit budget. Så er det ok. Du er alligevel nået langt og kan roligt kalde dig økologisk forbruger.
6 gode grunde til at købe økologisk
- Du får mad uden rester af sprøjtegift.
- Du får mad, der ikke er sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler.
- Du er sikker på, at de æg og det kød du spiser, kommer fra dyr, der har det bedre end de konventionelle køer, får og høns.
- Du er med til at sikre, at vores grundvand ikke bliver forurenet. Økologiske landmænd bruger nemlig ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet.
- Du er med til at bevare en mere varieret natur, fordi naturen er rigere og renere på økologiske arealer.
- Du er sikker på, at du ikke får gensplejset mad. Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker eller til foder til dyrene.