Den politiske situation i Indien

Indien har de seneste år som verdens folkerigeste demokrati med 1,1 milliarder mennesker og en rivende økonomisk udvikling markeret sig som en afgørende stormagt, der spiller en stadig større regional og international rolle.

På trods af det massive økonomiske boom og udviklingen af en middelklasse i byerne, er der fortsat udbredt fattigdom blandt den brede befolkning både i byerne og i landområderne. En af de væsentlige årsager til fastholdelse af den fattigste befolkning i fattigdom, er det udbredte uhyrlige kastesystem.

Indien er endvidere fortsat præget af den lurende konflikt med Pakistan omkring Kashmir, ligesom der har været uroligheder de seneste år mellem muslimer og hinduer i lokalområder.

Kongrespartiet til magten

Kongrespartiet kom til magten efter en uventet sejr ved valget i maj 2004. Kongrespartiets kandidat, den italienskfødte Sonia Gandhi, enke efter tidligere premierminister Rajiv Gandhi, afslog dog at indtage premierministerposten.
I stedet blev Manmohan Singh udpeget som ny premierminister i en centrum-venstre koalitionsregering. Hovedmålsætningerne for den nye regering har været at skabe bedre forhold til nabolandene, ikke mindst Pakistan, fortsætte den økonomiske udvikling samt få trukket den fattige landbefolkning ud af fattigdommen. Hidtil er der dog ikke sket nogen væsentlige ændringer for de fattige.

Kvindeorganisationen SEWA, som 3F støtter, har været under hårde angreb af provinsregeringen i Gujarat, som ledes af en ekstremistisk og voldsom fløj af det reaktionære BJP-parti, det hinduistiske nationalistiske parti.

Det var ikke mindst denne regering, der stod bag de voldsomme sammenstød mellem hinduer og muslimer i Gujarat i 2002, da over 2.000 muslimer blev dræbt. Regeringen har gjort alt, hvad de kunne, for at chikanere og undertrykke SEWA og skabe mistillid til deres FN-finansierede projekter til støtte for ofrene for jordskælvet i 2001.