Reddere sagde nej til overenskomst
Et snævert Nej-flertal på 77 stemmer afgjorde afstemningen om ny overenskomst mellem Falck og redderne. Det betyder at konflikten fortsætter på uvis tid. 3F: Nu ligger bolden hos Falck.
I alt 3.714 reddere afgav deres stemme. Stemmeprocenten var på 90,5 procent, og når man trækker de blanke og ugyldige stemmer fra, er der 1.886 nejstemmer mod 1.809 jastemmer. (Foto: Arkiv) Et nærmest mikroskopisk flertal blandt landets godt 4.000 falckreddere har afvist den ny overenskomst med Falck.
Bunken med nej-stemmer er 77 stemmer højere end stakken med ja-stemmer, og det betyder, at konflikten og strejkerne hos Falck fortsætter på ubestemt tid.
I alt 3.714 reddere afgav deres stemme. Stemmeprocenten var på 90,5 procent, og når man trækker de blanke og ugyldige stemmer fra, er der 1.886 nejstemmer mod 1.809 jastemmer.
I 3F's Transportgruppe er reddernes chefforhandler, Søren Andersen, ærgerlig over, at afgørelsen er meget snæver.
- Vi valgte i første omgang at sige nej på reddernes vegne. Efter en tid med konflikt kom et resultat på bordet, vi troede kunne bære hjem. Men det havde bestemt heller ikke været optimalt, hvis der havde været et lige så lille flertal for et ja, siger Søren Andersen.
Bolden ligger hos Falck
Først og fremmest betyder nej-flertallet blandt redderne, at konflikten fortsætter på ubestemt tid.
- Bolden ligger hos Falck nu. Vi vil selvfølgelig stikke fingeren i jorden blandt redderne for at finde ud af, hvad der skal til, førend de vil stemme ja til et resultat. Men det er i sidste ende Falck, der sidder med nøglen og må på banen med et nyt tilbud, siger Søren Andersen.
I teorien kan der indledes nye forhandlinger allerede i eftermiddag.
- Men selv hvis det skulle ske, så skal der en ny afstemningsprocedure til med et nyt resultat, nye informationsmøder og ny afstemning blandt redderne. Det tager tid og betyder at konflikten som minimum vil vare i yderligere ti til 14 dage, siger Søren Andersen.
Falck beklager nej
Hos Falck's ledelse kommer reddernes nej som en overraskelse.
- Jeg er forundret over, at redderne afviser vores tilbud trods klare anbefalinger fra deres egne fagforeninger. De tilbudte lønstigninger er de højeste i Falck i 20 år og ligger samlet set betydeligt over, hvad andre grupper på arbejdsmarkedet har opnået, siger koncernchef i Falck, Allan Søgaard Larsen.
Han henviser blandt andet til, at reddernes nej gælder en lønstigning, der ifølge Falck, er på lidt over 15 procent i løbet af tre år.
Samtidig forbereder Falck sig på, at også de kommende uger betyder, at koncernen kun kører med nødberedskab, der kan løse livstruende og andre akutte opgaver. Det sker med en beklagelse over for koncernens kunder:
- De ridser i lakken, som Falcks omdømme har fået, bliver nu endnu dybere og vanskeligere at fjerne, lyder det blandt andet fra Allan Søgaard Larsen.
Falck forventer i øvrigt at de forhandlingsberettigede parter – Falck, 3F's Transportgruppe og 3F Chaufførernes Fagforening i København snarest vil drøfte situationen.