Kræver flere muskler til arbejdsmiljøindsatsen
Megen viden er gået tabt med forbundets nedskæringer på arbejdsmiljøindsatsen, lød det fra kongressens talerstol. Det går ud over det forebyggende arbejde og spiller bolden over til arbejdsgiverne.
Flemming Hansen, BJMF i København: - Det går desværre den gale vej. Fra at have haft over 20 fuldtidsansatte til at arbejde med arbejdsmiljø i SiD alene, er antallet nu nede på omkring fem-seks stykker i det samlede 3F-forbund. Med en vision om at give medlemmerne det bedst mulige arbejdsliv og lange og gode liv, er det nødvendigt, at 3F opprioriterer arbejdsmiljøarbejdet.
Flere delegerede efterlyste i beretningsdebatten sammenhæng mellem ord og handling i forbundets indsats for bedre arbejdsmiljø.
- Det går desværre den gale vej. Fra at have haft over 20 fuldtidsansatte til at arbejde med arbejdsmiljø i SiD alene, er antallet nu nede på omkring fem-seks stykker i det samlede 3F-forbund, sagde faglig sekretær Flemming Hansen, BJMF i København.
- Man har opløst social- og miljøafdelingen og fordelt det forebyggende arbejdsmiljøarbejde til Fagpolitisk Center for Arbejdsliv og arbejdsskaderne til juridisk afdeling. Sådan har man fjernet den sammenhæng, der kunne være ved at bruge erfaringerne fra arbejdsskaderne til forebyggende handlinger.
- Forbundet har amputeret arbejdsmiljøarbejdet ned til næsten ingenting. Dermed går der megen viden og udvikling tabt, og vi kommer halsende langt efter vores modpart, når der skal diskuteres arbejdsmiljø. Konsekvensen bliver, at det bliver arbejdsgiverne, der kommer med input, når erhvervssygdomme skal afvises, og med forklaringerne om, at det i virkeligheden er de ansattes egen skyld, at de kommer til skade på arbejdet, sagde Flemming Hansen.
Bedre forebyggende arbejde
Også Morten Leander Nymann, 3F Midtfjord, beklagede, at forbundet har reduceret arbejdsmiljøressourcerne.
- Vi er stolte af, at vi får kæmpestore erstatninger hjem til vores medlemmer, men det ville være dejligt, hvis vi slet ikke havde behov for at hjælpe medlemmerne til erstatninger, og at vi havde klaret det hele med forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Derfor skal vi have arbejdsmiljø tilbage på hylden af servicetilbud, sagde han.
Kenneth Novak fra Privat Service understregede, at arbejdsulykker kan undgås, hvis virksomheder har fokus på sikkerheden. Det viser de gode eksempler.
- Derfor har vi brug for at bruge flere muskler til at motivere de mere vrangvillige virksomheder til at gøre noget ved arbejdsmiljøet. Derfor skal arbejdsmiljøarbejdet i forbundet styrkes for at kunne støtte afdelingerne, sagde Kenneth Novak.
Per Christiansen, 3F Næstved, efterlyste også sammenhæng mellem ord og handling.
- Arbejdsmiljø er en kerneopgave, også når vi spørger medlemmerne, men det er ikke virkeligheden i forbundet efter sparerunden sidste efterår.
Per Christiansen foreslog en generel opprioritering af arbejdsmiljøarbejdet i forbundet – eksempelvis ved, at hver af forbundets seks grupper får tilknyttet en særlig arbejdsmiljømedarbejder, og at der tilføres regionerne ressourcer til arbejdsmiljøarbejdet.