Ny jobchance til kommunerne

De svageste kontanthjælpsmodtagere er hægtet af opsvinget. Det skal ny kampagne ændre på. Men selv om det er kommunerne, der har svigtet, får de penge til indsatsen, påpeger 3F.

Ny chance - til alle, hedder ny kampagne, der skal skaffe job til svageste kontanthjælpsmodtagere. Ny chance - til alle, hedder ny kampagne, der skal skaffe job til svageste kontanthjælpsmodtagere.

En halv milliard kroner, målrettede jobforløb, konferencer og en særlig hjemmeside, som lanceres i dag, skal hjælpe kommunerne og deres sagsbehandlere med at få de svageste ledige videre.

Sådan lyder startmeldingen på en ny kampagne fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Hidtil har opsvinget gjort et stort indhug i antallet af ledige på dagpenge.

På to år er antallet faldet fra 176.000 til 125.000. Men samtidig er det kun et mikroskopisk antal langtidsledige på kontanthjælp, der har fået en chance på arbejdsmarkedet. På to år er gruppen af kontanthjælpsmodtagere, der har været ledige i mere end et år, kun faldet fra 38.200 til 37.900

- Det er en stor udfordring for kommunerne. Det handler om mennesker, der måske ikke har arbejdet i mange år. Mange har problemer, som for eksempel misbrug, udover at de ikke har noget job, lyder det fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der har valgt at bruge vendingen "Ny chance til alle" om kampagnen.

Sidste chance

I 3F er arbejdsmarkedspolitisk sekretær Poul Hansen skeptisk.

Han peger på, at nok så mange planer og kampagner ikke giver flere job til ledige, med mindre kommunerne begynder at investere i uddannelse af de ledige.

- Men det er der desværre ikke stor udsigt til. Kommunerne er under hårdt økonomisk pres og parkerer ledige i billige aktiveringsprojekter eller aktiveringsfabrikker, hvor ledige bliver sat til at samle dimser for kontanthjælpen under utålelige forhold. Den slags aktivering fastholder ledige i arbejdsløshed, uanset hvor mange forløb hver enkelt ledig tvinges til at gå igennem. Og kommunerne slipper alt for nemt om ved forklaringer om, at de ledige er alt for svage til at påtage sig et job, siger Poul Hansen.

Han peger på, at beskæftigelsesministeren nøjes med at kræve mere aktivering i stedet for at stille krav om kvalitet.

- Ministeren burde i stedet kræve god aktivering for skatteydernes penge - og uddannelse med fremtid til de ledige. Kommunerne har fået en ny chance. Det bør også være sidste chance, siger han.

Alle skal ses efter igen

Ifølge Beskæftigelsesministeriet betyder den nye kampagne konkret, at alle kontant- og starthjælpsmodtagere, der har gået passivt i mindst et år, skal have vendt deres sag på ny. Kommunerne skal herefter tage stilling til, om den ledige kan henvises til job eller ordinær uddannelse, eller om der skal iværksættes andre tiltag.

- Vi kan simpelthen ikke acceptere at betragte nogen som uhelbredeligt ledige. Det er mennesker, der har masser af ressourcer og som har gået alt for mange år på en ydelse, som kun er midlertidig. De er kommet ud på et sidespor og det er ærgerligt for både dem og for samfundet, siger Claus Hjort Frederiksen i sin pressemeddelelse om kampagnen.