Du må godt anbefale din søster til jobbet

Job: Er din søster, far, fætter eller onkel perfekt til jobbet på din arbejdsplads, kan du bryde loven, hvis du blander dig for meget i ansættelsen. Se, hvad du må og ikke må, når der skal ansættes en ny kollega.

Hvis du arbejder i en offentlig virksomhed, og et familiemedlem søger et opslået job, så må du kun anbefale vedkommende. Du må ikke være med til jobsamtalen, udvælge ansøgninger eller på anden måde blande dig. I private virksomheder er der ingen regler. (Foto: Colourbox)Hvis du arbejder i en offentlig virksomhed, og et familiemedlem søger et opslået job, så må du kun anbefale vedkommende. Du må ikke være med til jobsamtalen, udvælge ansøgninger eller på anden måde blande dig. I private virksomheder er der ingen regler. (Foto: Colourbox)

Det kan være fristende at hjælpe ægtefællen, mor eller bror til at få et job, der hvor du arbejder. Men der er meget klare regler for, hvor langt du må gå for at overbevise din chef om, at en fra din nære familie skal ansættes.

Lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, der er ekspert i forvaltning- og kommunalret, forklarer, hvad du må og ikke må i ansættelsessituationen.

5 om reglerne for at ansætte familie

1. Nej til mor og far - ja til fætter og kusine
- Reglerne er helt klare for, hvor grænsen går med hensyn til familiemedlemmer. Du må ikke på nogen måde være tæt involveret i en ansættelsesproces, hvis det er dine forældre, søskende, bedsteforældre eller ægtefælle. Til gengæld må du gerne være med i processen, hvis det er en fætter, kusine eller onkel.

2. Du må gerne fortælle om det ledige job
- I det offentlige skal alle stillinger slås op, så alle har muligheden for at søge jobbet. Når jobannoncen er officiel, må du godt ringe til dit familiemedlem og sige, at der er et ledigt job på din arbejdsplads.

3. Det er i orden at tale varmt om familiemedlemmet over for chefen
- Når først jobbet er slået op, og alle kan søge det, så må du gerne banke på chefens dør og rose dit familiemedlem. Hvis du ellers intet har med ansættelsen at gøre, så er det helt i orden at fortælle chefen, at din søster for eksempel aldrig har sygedage.

4. Så meget må du deltage i ansættelsen
- Hvis dit familiemedlem søger jobbet, så må du kun anbefale vedkommende. Du må ikke være med til jobsamtalen, udvælge ansøgninger eller på anden måde blande dig.

5. Stor forskel på det offentlige og private
- Reglerne gælder for det offentlige. I det private er der faktisk ingen regler. Er du privat ansat, så må du blande dig lige så meget i ansættelsen, som du har lyst til. Det er fordi, man siger, at i det offentlige er der tale om skattekroner. I det private er det private penge, det går ud over, hvis man ansætter en uduelig person.