Engelsk fagforening vendte frit fald til fremgang
Engelsk fagforbund har vendt medlemsudviklingen ved at satse benhårdt på opsøgende arbejde.
- Det er fagforeningerne, der organiserer arbejderne - ikke politikerne. Vi kan ikke bygge en fremtid på arbejdsgivernes og ministrenes sympati, sagde Jack Dromey på LO's kongres i sidste uge. Det er ikke nødvendigvis så sikkert som amen i kirken, at fagbevægelsens medlemskurve kun kan bevæge sig nedad.
Det viser erfaringer fra Storbritannien, hvor fagforbundet T&G kan mønstre en - om end beskeden - fremgang efter mere end 25 års nedtur, der har kostet over halvdelen af medlemmerne.
T&G er en forkortelse for Transport & General Workers Union, 3F's britiske søsterorganisation.
T&G har besluttet at slå sig sammen med Irlands største fagforbund, Amicus, under navnet Unite. Fusionen vil være tilendebragt næste år, og Unite vil få knap to millioner medlemmer.
Så mange havde T&G alene, da Margaret Thatcher overtog regeringsmagten i Storbritannien i 1979. Men siden har medlemstallet været i frit fald, indtil det sidste år dykkede under 800.000.
Og selvom politikerne dengang gjorde, hvad de kunne for at stække fagbevægelsen, er det ikke kun deres skyld, understregede T&G's næstformand, Jack Dromey, da han i sidste uge gæstede LO's kongres i København.
- Det er fagforeningerne, der organiserer arbejderne - ikke politikerne. Vi kan ikke bygge en fremtid på arbejdsgivernes og ministrenes sympati, sagde han.
Gør noget selv
Ifølge Jack Dromey glemte T&G at tage ved lære af sin egen historie.
- Det var den stærke tillidsmandsbevægelse i 60'erne og 70'erne, der bragte medlemstallet op på to millioner. Men vi svigtede organiseringen og dermed tabte vi også magten på arbejdspladserne. Samtidig mislykkedes det at organisere vækstsektorerne i serviceindustrien, fortalte han.
I Storbritannien har man ingen landsdækkende overenskomster - kun virksomhedsaftaler. Og man kender slet ikke til lokale fagforeninger i samme omfang som i Danmark.
Som led i strategien for at få nye medlemmer har T&G til gengæld oprettet en national organiseringsafdeling, hvor der i dag er 90 ansatte. Og man er meget opmærksom på, hvem de er.
- Før i tiden var vore medarbejdere i overvældende grad hvide, midaldrende mænd som mig selv. Men vores nye hær af 90 organisatorer ser meget anderledes ud. En tredjedel er kvinder, og deres andel er voksende. En tredjedel er folk med anden etnisk baggrund. Og aldersgruppen er meget yngre med 17 personer under 30 år, sagde Jack Dromey.
I alt har T&G skaffet 25.000 nye medlemmer og 500 nye tillidsfolk. Og det er blandt andet lykkedes at øge antallet af medlemmer blandt det store antal immigranter i Storbritannien.
Gå efter arbejdspladser med indvandrere
Det er blandt andet sket ved at gå målrettet efter enkelte sektorer med mange ansatte, der har udenlandsk baggrund: Fødevareindustri, logistik, luftfart og erhvervsrengøring.
- Vi har etableret tillidsmandsarbejde i alle sektorer. En undersøgelse i England har vist, at mange ikke melder sig i fagforening på virksomheder, hvor organiseringen er svag, og de aldrig bliver spurgt. Omvendt sikrer gode tillidsfolk på en stærkt organiseret arbejdsplads, at nye arbejdere bliver budt velkommen af fagforeningen, sagde Jack Dromey.
Han glædede sig over, at LO har taget fat om problemerne, inden det er for sent.
- Vi skal holde op med at bebrejde andre for vores tilbagegang, og vi skal holde op med at forvente, at andre kommer os til undsætning. Gør det, mens I kan, og undgå at begå vore fejl, sagde Jack Dromey.