Chaufføren bager brødet

Aftensmaden er samlingspunktet hos familien Thiim i Esbjerg, hvor far Jan står for brødbagningen.

Hele familien Thiim er i sving i køkkenet. Her er det far Jan, der er bagermester.
Hele familien Thiim er i sving i køkkenet. Her er det far Jan, der er bagermester.

Lær at lave citronformage med Nikolaj Kirk:

Kom med på besøg hos testkokkefamilie Thiim i Esbjerg

En stor, beskidt bøf med whisky-sovs. Det er en af familien Thiims yndlingsretter. Men i dag trakteres Fagbladet 3Fs udsendte med kyllingeburger og selleri-pomfrittes med pesto i rækkehuset vest for Esbjerg. Og burgerbollerne er kreeret af manden i huset - den 46-årige chauffør Jan.

Brødet er hans gebet, og det skal være klar i fryseren, når man står op hver dag 4.45.

Mad i hverdagen er noget, der går tjept hos familien Thiim. Den er på bordet kl.18, for da trænger sulten sig på. Og tit er hele familien i sving.

- Det er en god måde at slutte dagen af på og fortælle hinanden om de oplevelser, vi har haft, siger mor Conni.

Flere Kirk-opskrifter, tak

Familien Thiim er en af Fagbladets testkokke-familier, og de nyder at afprøve kok Nikolaj Kirks opskrifter.

- Han må altså godt lave opskrifter til hele året, for så ved vi, hvad vi skal lave af mad hver dag, siger Jan, der forlader sellerien for at hente en gammel købmandsbog. Heri har familien siden 1990 klistret opskrifter ind, behørigt anmeldt med stjerner, så der er inspiration til den daglige madlavning.

Stegt lever er der ingen anvisninger på, for det er den absolutte hade-ret. Til gengæld leverer familiens lille baghave friske krydderurter, frugt og grønt til madlavningen. Det er Jan, der har grønne fingre, mens Conni helst sidder på bænken og kigger på.

Men engagementet er i orden, når det handler om desserten. Familien har en sød tand, og derfor sad Kirks citronfromageopskrift lige i skabet.

- Den smagte godt, men det er underligt med hvidvin i desserten. Så foretrækker vi altså vores egen opskrift, siger Jan Thiim.

Familien Thiim har en tradition, der dikterer citronfromage på årets sidste dag.

Familien Nielsen, Viby Jylland:

"Alle var vilde med denne old school super dessert. Dejlig frisk smag på trods af det noget blege udseende. Let og luftig. Retten kræver opmærksomhed og omhyggelighed ved legering".

Familien Jensen, Svendborg:

"En klassiker, der aldrig forsvinder. Nyt var det at benytte hvidvin til sukkeret. Ikke en helt ilde ide. Jeg rev citronskallen i tynde strimler. Det kan vi lide, og det ser godt ud i fromagen. Desserten er bare mums".

Familien Keldorff, Nordborg

"Den er nem at lave og har en fin konsistens. Måske en anelse sur til folk med en sød tand, men man kan bare komme mindre citron i. Den smagte endnu bedre dagen efter. Super-dessert til hele familien".