OK-skævdeling holder 3F'erne udenfor

OK 08: Offentlige arbejdsgivere tilbyder skævdelingspulje, hvor ufaglærte grupper holdes helt udenfor. Stærkt provokerende, mener 3F.

3F'ere og andre ufaglærte grupper bliver ikke tilgodeset ved den skævdeling, der lægges op til ved de centrale kommunale overenskomstforhandlinger.3F'ere og andre ufaglærte grupper bliver ikke tilgodeset ved den skævdeling, der lægges op til ved de centrale kommunale overenskomstforhandlinger.

3F'ere og andre ufaglærte grupper bliver ikke tilgodeset ved den skævdeling, der lægges op til ved de centrale kommunale overenskomstforhandlinger.

Det er alene grupper med en uddannelsesmæssig baggrund, der kommer til at nyde godt af den skævdeling, som arbejdsgiverne har præsenteret ved forhandlingsbordet.

- Ud fra hvad vi har set indtil nu, bliver de ufaglærte grupper ikke tilgodeset i en central skævdelingspulje. Det bliver til gengæld et bredt spektrum af andre grupper. Men det virker altså stærkt provokerende, at blandt andre 3F'erne holdes helt udenfor. Vores grupper er lige så vigtige for at bevare en god, offentlig service som alle andre. Og vi er i forvejen en lavtlønsgruppe, siger formanden for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård.

Bekymret for lønnen

Det forlyder, at den centrale skævdelingspulje, Kommunernes Landsforening (KL) har tilbudt arbejdstagerne, er på omkring 0,75 procent af lønsummen. En sum, der skal gå til særlige faggrupper, som kommunerne mener, der skal en speciel indsats til for at rekruttere og fastholde.

De centrale forhandlinger mellem KL og KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) er dog stadig ikke genoptaget. Men de enkelte organisationer fortsætter til gengæld forhandlingerne med KL, og mandag førte det til delforlig for 70.000 lærerne og 12.000 akademikere i kommunerne.

Også 3F fortsætter forhandlingerne ved de enkelte borde i denne uge - for omsorgsmedhjælpere, rengørings- og serviceassistenter samt specialarbejdere.

- Men jeg er ikke superoptimist. Jeg er alvorligt bekymret for, at vi ikke kan få lønnen til at gå op på vores område, da vi jo heller ikke kender den endelige økonomiske ramme, siger Ellen K. Lykkegård.

De indgåede delforlig træder kun i kraft, hvis partnerne når til enighed om et overordnet kommunalt forlig.