Opposition vil sætte grænseværdier under lup
Beskæftigelsesministeren afviser ekstra tiltag for at reducere ufaglærtes kræftrisiko. Enhedslisten, S og SF ønsker grænseværdier for farlige stoffer revurderet.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser ekstra tiltag for at reducere ufaglærtes kræftrisiko. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) finder det ikke rimeligt, at nogen dør af kræft på grund af dårligt arbejdsmiljø. Men hun vil p.t. ikke gøre noget ekstra, der reducerer for eksempel ufaglærtes forøgede risiko for kræft.
Sådan lyder ministerens svar til Enhedslistens Per Clausen. Han har spurgt Inger Støjberg om eventuelle tiltag, efter Nyhedsbrevet 3F har omtalt en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Den viser, at ufaglærte har en forhøjet risiko for flere typer kræft. Det skyldes blandt andet en række skadelige stoffer, de udsættes for på arbejdet.
Brug for forebyggelse
- Undersøgelsen viser, at der ikke er styr på situationen. Så ministeren snakker uden om. Det er ikke tilfredsstillende, siger sundhedsordfører Per Clausen.
Han mener, der er brug for en større forebyggende indsats.
- Det er for det første et spørgsmål om, hvorvidt grænseværdierne i dag er, hvor de bør være. Der er brug for en revurdering af grænserne for kræftfremkaldende stoffer i forhold til arbejdsmiljøet, siger Per Clausen.
For det andet vil han give sikkerhedsrepræsentanter - i samarbejde med Arbejdstilsynet - øgede beføjelser til at kræve konkrete tiltag på arbejdspladsen.
S og SF bakker op
Socialdemokraternes Lennart Damsbo-Andersen mener også, det er fornuftigt at kigge på grænseværdierne. Men understreger også, at det er noget, der tager tid.
- Her og nu bør man i sikkerhedsorganisationerne og med Arbejdstilsynet gå ind og ændre på de arbejdsprocesser, der er med de farlige stoffer. Kan de laves om og gøres bedre, siger Lennart Dambo-Andersen.
Undersøgelsen er en alvorlig og tragisk anledning til at kigge på grænseværdierne, lyder det fra SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen:
- Det er oprørende, at man som 3F'er eller anden ansat i industrien sætter sit liv højere på spil end dem, der har en længere uddannelse.
SF vil også gerne være med til - i dialog med 3F - at finde en konkret model for, hvordan sikkerhedsrepræsentanter kan få mere indflydelse ved at bruge Arbejdstilsynet som en slags "appel-instans", der har ret til at gribe ind over for risici.