Oppositionen vil af med kongen
Fagbevægelsen i Swaziland mener målet er fyldt: Kongen må væk, hvis man skal have indført demokrati, siger generalsekretæren i SMAWU.
- Mange mennesker betragter kongen som et samlingspunkt, og mange er glade for de skikke og traditioner, der følger med kongedømmet. Men misregimet er gået for vidt, mener Sipho Mamba, der er generalsekretær i SMAWU. En fjerdedel af befolkningen er afhængig af fødevarehjælp. Kongen har ekstravagante vaner. Udenlandske arbejdsgivere underbetaler arbejderne med regeringens billigelse Kongen udsteder dekreter. 40 procent af befolkningen er smittet med hiv eller AIDS.
Målet er ved at være fuldt. Nok er nok, siger en stadigt stærkere opposition, der på tværs af traditionelle skel har samlet sig i det lille sydafrikanske kongedømme Swaziland.
- Der er tale om et diktatur, som styrer landet den forkerte vej. Det er ved at være tid til at fjerne kongen og indføre demokrati i vort land, siger Sipho Mamba, generalsekretær i SMAWU, en af mange fagforeninger, der mere og mere åbenlyst tager del i oppositionen, i en samtale med fagbladet/sid.dk.
SMAWU er blandt de mange organisationer, som indgår i en uformel paraplyorganisation, der arbejder for indførelse af demokrati.
Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvordan kongen skal fjernes, men ser det som en nødvendighed at det sker.
- Vi bevæger os baglæns. Med god regeringsførelse ville vi have store muligheder for at udvikle vort land til gavn for alle og ikke kun til gavn for den kongelige familie. Vi kunne være et rigt land. Vi er imidlertid et fattigt land på grund af dårlig ledelse.
Stærkt sammenhold
Swaziland er på mange måder et meget homogent land med en befolkning, der stort set alle tilhører den samme etniske gruppe og hvor man ofte betegner sig om én stor familie. Sammenholdet er derfor generelt også meget stærkt.
- Derfor er det også et stort skridt at sige, at vi må have fjernet kongen. Mange mennesker betragter kongen som et samlingspunkt, og mange er glade for de skikke og traditioner, der følger med kongedømmet. Men misregimet er gået for vidt, mener Sipho Mamba.
Han oplever, at flere og flere af kongehusets ellers traditionelle støtter vender sig imod hvad han kalder enevælde og diktatur. Således har kongen uden baggrund i loven dikteret hele landsbyer fjernet. Dermed har han fået modstand fra lokale høvdinge, som ellers er en vigtig del af det feudale samfund.
- Når mange ikke har turdet gøre modstand mod kongehuset skyldes det respekt eller måske direkte frygt for lokale høvdinge, men hvis høvdingene ikke længere føler de er en vigtig del af kongestyret, så vil mange bekende sig til en mere moderne udgave af demokrati, mener Sipho Mamba.
Parlamentsformanden fjernet
Senest har kong Mswati III fjernet parlamentets formand. Også uden basis i lovgivningen. Åbningen af parlamentet blev udskudt, indtil parlamentsformanden var gået af.
- Parlamentsformanden har været en af de skarpeste kritikere af, at kongen ville købe et royal jetfly til mere end 100 millioner dollars. Andre steder i verden ville et statsoverhovedet rette sig efter lovlige beslutninger. Det gør kongen ikke i Swaziland, siger SMAWU's generalsekretær.
Oppositionen prøvede i øvrigt forgæves ved åbningen at markere sin modstand mod, at parlamentsformanden var blevet fjernet. Man opfordrede alle til bære sort.
Konsekvensen blev, at politiet standsede alle biler på vejene nær parlamentet og at ingen med sort påklædning blot kom i nærheden af parlamentsbygningen, hvor medlemmer og gæster mødte op i dragter i alle regnbuens farver.