Klar til faglig krig mod kristelige virksomheder

3F bakker LO 100 procent op i udsigten til konflikt mod kristelige arbejdsgivere. Det gælder både retten til konflikt og nej til dumpingløn, siger 3F-formand.

3F bakker LO 100 procent op i udsigten til konflikt mod kristelige arbejdsgivere. Det gælder både retten til konflikt og nej til dumpingløn, siger 3F-formand.  (Arkivfoto.)3F bakker LO 100 procent op i udsigten til konflikt mod kristelige arbejdsgivere. Det gælder både retten til konflikt og nej til dumpingløn, siger 3F-formand. (Arkivfoto.)

Noget, der ligner en hellig krig mellem LO's forbund og Kristelig Arbejdsgiverforenings 800 medlemsvirksomheder, rykker fredag tættere på det helt store udbrud.

Fredag vil LO's formand Harald Børsting bede LO's hovedbestyrelse om mandat til at kunne iværksætte en regulær konflikt med tilhørende blokader mod Kristelig Arbejdsgiverforening og dens medlemsvirksomheder.

Og det mandat får LO-formanden, siger Poul Erik Skov Christensen, forbundsformand for 3F, der er LO's største medlemsforbund.

3F og LO er helt enige om, at Kristelig Arbejdsgiverforening selv er ude om udsigten til øretæver, fordi de kristelige selv har optrappet den mere end 100 år gamle kamp med LO.

Presser frisører

Det er tre frisørkæder, der som medlemmer af Kristelig Arbejdsgiverforening, har udløst udsigten til konflikt.

Sammen med frisørkæderne vil Kristelig Arbejdsgiverforening presse ni frisører, der alle er medlemmer af LO-forbundet Dansk Frisør og Kosmetikerforbund, ud af deres hidtidige fagforening og bort fra deres hidtidige arbejdsvilkår og overenskomst - og over på en billigere og ringere overenskomst mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagbevægelse.

- Det sker med trusler mod frisørernes levebrød. Og hvis vi accepterer den form for trafik, vil Kristelig Arbejdsgiverforening stille og roligt kunne æde branche efter branche. Det betyder ringere løn og dårligere forhold på det danske arbejdsmarked, og det er naturligvis helt uacceptabelt. De kristelige har altid frasagt sig retten til at strejke. Det er blandt andet derfor, deres overenskomster er ringere end vores, siger Poul Erik Skov Christensen.

Hård konflikt

Hvis konflikten bryder ud, vil det blandt andet betyde, at LO sætter blokade og sympatikonflikter i gang mod Kristelig Arbejdsgiverforenings medlemsvirksomheder.

Det vil for eksempel betyde, at 3F'ere ikke henter skrald eller leverer varer hos de pågældende virksomheder. Det har desuden været fremme, at en række benzinstationer ikke vil få leveret benzin.

- Jeg hører fra mange af vores tillidsfolk rundt om i landet, at de om nødvendigt er klar til at trække en streg i sandet og tage en konflikt, hvis det bliver nødvendigt. Det her handler både om resultater og principper, siger Poul Erik Skov Christensen, der spørger, hvor forhandlingerne om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår var henne, hvis ikke lønmodtagerne har ret til at true med at strejke.

- Men det er netop den strejkeret, som de kristelige siger nej til, og som vi er uenige om, siger han.

Kristelig bøn om indgreb

Kristelig Arbejdsgiverforenings direktør, Karsten Høgild, håber, ifølge flere medier, på et hurtigt indgreb fra regeringen i en eventuel konflikt.

- Det er jo en katastrofe, at de overhovedet kan tænke sådan. Vi kan slet ikke stå imod sådan en mastodont. Men hvis vi lægger os ned nu, så har vi tabt 100 års kamp. Det vil vi ikke, siger han til Ritzaus Bureau.

Efter den melding kom Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på banen med en skarp melding til regeringen om at blande sig uden om en konflikt.

DA kalder Kristelig Arbejdsgiverforening dobbeltmoralsk og henviser lige som LO og 3F til, at Kristelig Arbejdsgiverforening selv har startet konflikten.