Polakker kørte hjem med 12.500 juletræer

SiD har tegnet overenskomst med polsk skovfirma, der først gælder fra næste år. Men man har ikke garanti for, at firmaet vender tilbage til Danmark.

SiD har bevidst koncentreret sig om at lave en aftale, der række fremad. Men det er uvist om polakkerne nogensinde kommer tilbage til Danmark. (Illustration: Bob Katzenelson.)SiD har bevidst koncentreret sig om at lave en aftale, der række fremad. Men det er uvist om polakkerne nogensinde kommer tilbage til Danmark. (Illustration: Bob Katzenelson.)

Polakkerne er kørt hjem med 12.500 juletræer. Og måske har de samtidig taget både fagbevægelse og myndigheder ved næsen.

Men i SiD vælger man den positive tilgang og håber, at der er skabt ordnede arbejdsforhold - i fremtiden.

Historien er den, at SiD Midtfjord, der dækker områder såvel nord som syd for Limfjorden ved Fjerritslev og Løgstør, har tegnet overenskomst med det polske firma Handel Ubwozny, som efter det oplyste har købt 12.500 juletræer på rod i nordjyske plantager. Firmaet har haft 15 skovarbejdere i Danmark til at fælde og nette træerne.

Tiltrædelsesoverenskomst

I princippet får overenskomsten dog først virkning fra næste juletræssæson, fordi polakkerne er kørt hjem - med træer. Der er tale om en tiltrædelsesoverenskomst til SiD's landsoverenskomst med Skovbrugets Arbejdsgiverforening. Den vil sikre, at polakkerne får knap 100 kroner i timen.

Det var trussel om blokade ved udkørslen af de mange juletræer, der fik en repræsentant for det polske firma til forhandlingsbordet.

- Da vi og politiet blev opmærksomme på, at der arbejdede polakker i plantagerne, var de stort set færdige med at fælde, oplyser faglig sekretær Morten Nymann fra SiD Midtfjord.

- Derfor har vi koncentreret os om at lave en aftale, der også rækker fremad.

Der er lavet en aftale med det polske firma om, at det meddeler SiD Midtfjord, når dets arbejdere atter er i Danmark. Det forventes at ske i oktober/november 2005.

- I 2005 har virksomheden derfor mulighed for at indregne den overenskomstmæssige afregning i det samlede regnestykke, siger han.

Forhandler mens myndighedernes efterforsker

I SiD er der tvivl om, hvorvidt der er tale om reel udstationering af den polske arbejdskraft.

- Det er imidlertid myndighedernes opgave at finde ud af det. Vores holdning er derfor, at vi kræver og forhandler overenskomst sideløbende med myndighedernes undersøgelser, siger forretningsfører Morten Fischer-Nielsen fra SiD's G.L.S.-gruppe.

Løgstør Politi har afhørt repræsentanter for det polske firma samt set pas og ansættelseskontrakter.

- Vi har intet belæg for at sige, at der er tale om en proforma-konstruktion, siger kriminalinspektør Torben Jensen, der heller ikke med sikkerhed ved, om der er tale om udstationering, når et polsk firma køber juletræer på rod og sender mandskab til Danmark for at fælde træerne.

- Derfor er sagen sendt til vurdering i Udlændingestyrelsen, som er ekspertmyndighed på området. Vi betragter sagen som principiel, idet det ikke er første gang, at et udenlandsk firma køber træer på rod og sender eget mandskab til Danmark for at fælde.

Der foreligger endnu intet svar fra Udlændingestyrelsen.