3F: Herlig melding fra Rohde om efterlønnen
Venstres politiske ordfører vil bevare en bred efterløn. Herligt, hvis Jens Rohde virkeligt mener det, lyder det fra lederen af 3F's A-kasse, Morten Kaspersen.
- Hvis Jens Rohde virkeligt mener, at han vil bevare efterlønnen, så er det herligt, men det er jo ikke de toner, vi altid hører fra for eksempel beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), siger 3F's a-kasseleder Morten Kaspersen.
Tunge Venstrepolitikere i Folketinget går nu aktivt ind i forsvaret for at bevare efterlønnen, selv om Velfærdskommissionen 7. december på regeringens oplæg ventes at komme med skrappe forslag til reformer af velfærden - herunder efterlønnen.
- Det er noget sludder, at der ikke er råd til efterlønnen. Det er et spørgsmål om prioriteringer, siger Jens Rohde til Orientering på DR's P1.
Den melding er leder af 3F's a-kasse, Morten Kaspersen, helt enig i.
- Der er jo masser af borgerlige økonomer, som har sagt, at der ikke er råd til efterlønnen, mens vi hele tiden har sagt, at der ikke er økonomiske eller beskæftigelsesmæssige grunde til at skære i efterlønnen, siger Morten Kaspersen.
Nye herlige toner
Og Jens Rohde går videre. Ikke alene er der råd til efterlønnen, der er også god grund til at bevare den.
- Jeg er tilhænger af efterlønnen. Mit udgangspunkt er ikke, at den skal afskaffes eller forbeholdes de få. Jeg vil argumentere for, at efterlønnen også eksisterer efter velfærdsreformerne, siger Jens Rohde.
Den melding er meget positiv, mener Morten Kaspersen, der dog forudser, at Jens Rohde kan få besvær med at overbevise sin egen regering om det fornuftige i holdningen.
- Hvis Jens Rohde virkelig mener, hvad han siger, så er det herligt, men det er jo ikke de toner, vi altid hører fra for eksempel beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), siger Morten Kaspersen.
Ingen melding fra Hjort
I Orientering på DR pointerer Jens Rohde, at det er nødvendigt at få hævet tilbagetrækningsalderen. Det synspunkt er Morten Kaspersen enig i.
- Det kan vi gøre ved at gøre det muligt for de ældre at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Ved at få gennemført seniorpolitik på virksomhederne, ved at forbedre arbejdsmiljøet og undgå nedslidning, siger han.
Også Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg tror på, at efterlønnen vil eksistere i mange år frem. Men hvordan den kommer til at se ud, afhænger af, om man kan skaffe arbejdskraft på anden vis.
- Jeg tror også selv på, at vi vil have en efterløn i en eller anden form i fremtiden. Men hvordan det bliver skruet sammen, tør jeg ikke sige nu, siger Jens Vibjerg til Ritzau.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, Venstre, vil ikke udtale sig om efterlønnen før velfærdskommissionen er kommet med sine anbefalinger 7. december.
VU og Radikale skælder ud
Derimod vil formanden for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, gerne gå i clinch med Jens Rohde.
Han anklager sit partis politiske ordfører for at kortslutte debatten og for at bryde den konsensus, som statsministeren har skabt i Venstres folketingsgruppe om at vente, til Velfærdskommissionens betænkning foreligger.
- Det er dybt uliberalt at frede efterlønnen og forkert at gøre det på et uoplyst grundlag, siger Karsten Lauritzen.
Elisabeth Geday, der er arbejdsmarkedsordfører hos De Radikale, siger, at det ikke hænger sammen, når Jens Rohde vil bevare efterlønnen, mens hans beskæftigelsesminister siger, at alle ting skal i spil i beskæftigelsespolitikken.