Færre beskæftigede i typiske 3F-brancher

I typiske 3F-brancher er beskæftigelsen faldet med 30.000 på et år. Til gengæld er beskæftigelsen i det offentlige steget, viser nye tal.

Beskæftigelsen er faldet med 10.000 i byggeriet på et år. Men ifølge økonom i 3F Henrik Skovsted Iversen kan det skyldes, at jobbene er overtaget af udlændinge. (Foto: Colourbox)Beskæftigelsen er faldet med 10.000 i byggeriet på et år. Men ifølge økonom i 3F Henrik Skovsted Iversen kan det skyldes, at jobbene er overtaget af udlændinge. (Foto: Colourbox)

Beskæftigelsen faldt med 9.000 fra første kvartal sidste år til første kvartal i år. Det viser den nye arbejdskraft-undersøgelse fra Danmarks Statistik. Men tallet dækker over en større forskydning af job: Inden for typiske 3F-brancher - industri, byggeri og handel/transport - faldt beskæftigelsen med hele 30.000.

Til gengæld er beskæftigelsen i landbrug, skovbrug og fiskeri vokset med 9.000.

Og - noget overraskende - er der blevet flere offentlige job. Offentlig administration, undervisning og sundhed er vokset med 19.000 flere beskæftigede.

Overtaget af udlændinge

Økonom i 3F Henrik Skovsted Iversen mener, at de 2.000 færre beskæftigede i industrien skyldes, at jobbene er væk.

- Men når vi snakker færre beskæftigede i byggeri og transport, så skyldes det formentlig at jobbene er overtaget af udlændinge. De indgår nemlig ikke i arbejdskraft-undersøgelsen. Så antallet af arbejdspladser kan være det samme som sidste år. Men beskæftigelsen er ikke på danske hænder, siger Henrik Iversen.

- Det mest overraskende i tallene er nok, at beskæftigelsen er vokset så meget i den offentlige sektor. Der har jo været økonomisk smalhals i både kommuner, regioner og stat. Men forklaringen er formentlig, at der er blevet flere deltidsansatte i den offentlige sektor. Hvis tallene var opgjort som fuldtids-beskæftigede, så det formentlig anderledes ud, mener Henrik Iversen.