Ledigheden falder i byggeriet

Positivt at ledigheden falder. Men den er stadig alt for høj, mener 3F.

Nye tal viser, at ledigheden i byggebranchen er på samme niveau som i 2009 og markant lavere end i 2010, da krisen virkelig ramte branchen, og ledigheden toppede med 20 procent. (Foto: Colourbox)Nye tal viser, at ledigheden i byggebranchen er på samme niveau som i 2009 og markant lavere end i 2010, da krisen virkelig ramte branchen, og ledigheden toppede med 20 procent. (Foto: Colourbox)

Knap 4.000 bygningsarbejdere trådte i uge 11 ud af ledighedskøen og fik arbejde. Dermed ender procenten for ledigheden i byggebranchen på 13,8 i midten af marts. Det er et fald på tre procentpoint i forhold til samme periode sidste år.

Det viser nye tal fra BAT-kartellet.

- Det er positivt, at ledigheden falder. Men en ledighed på 13,8 procent er alt for høj. Det rammer de unge nyuddannede hårdt. De vil gerne i gang med at prøve kræfter med deres fag. Men den høje ledighed gør det svært, siger Kim Lind Larsen. Han er næstformand for Byggegruppen i 3F.

Stadig i krise

- De nye tal viser, at ledigheden i byggebranchen er på samme niveau som i 2009 og markant lavere end 2010, da krisen virkelig ramte branchen, og ledigheden toppede med 20 procent, siger økonom Camilla Vakgaard fra BAT-kartellet.

Hun mener, at det især er den almennyttige boligsektor, der med store og omfattende renoveringsprojekter trækker beskæftigelsen i den rigtige retning.

- Tallene viser dog, at vi stadig er i krise. Men der er positive udsigter for byggebranchen. En lang række store byggeprojekter er eller skal i gang i de kommende år. Det giver nogle muligheder for beskæftigelse for ledige, siger Camilla Vakgaard.

Energi giver job

Blandt de positive udsigter for branchen peger hun specielt på et nyt direktiv fra EU. Direktivet skal få medlemslandene til at blive mere energieffektive. Bygninger og boliger skal bruge mindre energi, og det vil betyde mange opgaver i byggebranchen.

- BoligJobplanen havde en positiv effekt på beskæftigelsen, men det er svært at sige hvor stor. Men kommende energirenoveringer vil give en langt større beskæftigelse, fastslår Camilla Vakgaard.