Sygefravær hos DSB svarer til 500 job
Medarbejdernes sygefravær koster hvert år DSB 140 millioner kroner og svarer til hele 500 fuldtidsstillinger. Nu skal fraværet ned.
500 fuldtidsstillinger. Så meget løber sygefraværet i DSB op i. Det koster hvert år DSB 140 mio. kr., og samtidig mangler den kvalificerede arbejdskraft. Nu skal fraværet ned blandt andet ved hjælp af en såkaldt Tirsdagsliste. Det skriver DSB I dag.
Fremover vil alle ledere i DSB hver tirsdag få en fraværsliste, hvis der i deres medarbejdergrupper er ansatte med et højt sygefravær. Det vil sige mindst fem sygedage eller to sygdomsperioder i løbet af de seneste to måneder.
Tirsdagslisten skal sikre, at lederne er opmærksomme på fraværet blandt medarbejderne, og det vil blive fulgt op af blandt andet en ny fraværspolitik og vejledning, ligesom lederne skal trænes i at håndtere fravær.
”Alle undersøgelser viser, at en tæt kontakt mellem lederen og den sygemeldte medarbejder har en positiv effekt på fraværet. Derfor er det altafgørende, at lederen påtager sig ansvaret for at holde øje med og følge op på sygefraværet,” siger Jakob Preisler, chefkonsulent i HR-Service og projektleder for fraværsprojektet under Sporskifte 2010.
Det er kun det ekstraordinært høje sygefravær, der er i fokus, og ikke almindelige sygdomsperioder med eksempelvis influenza.
”Nogle medarbejdere vil sikkert opfatte Tirsdagslisten som overvågning. Men det er jo ikke forbudt at være syg. Og opfølgningen skal også ses som en hjælp til at få afklaret nogle ting. Måske skyldes et højt fravær, at medarbejderen ikke trives eller har nogle problemer, som omskoling eller en samtale hos DSB’s socialrådgivere kan rette op på,” siger Jakob Preisler.
DSB’s foreløbige mål med fraværsindsatsen er at få skåret 20 pct. af fraværsomkostningerne væk.