Håndværkere vil have mere i løn - til østarbejderne

OK12: En 20'er mere i timen skal løfte østarbejdernes løn op. Solidarisk hilsen, siger ekspert.

På havnen i Aarhus har firmaet Budmoex overenskomst. Men de polske betonarbejdere tjener 50 kroner mindre i timen end deres danske kollegaer på de andre pladser. Her får de æbleskriver og glögg og en snak om 3F kort før jul. (Foto: Henrik Bjerregrav)På havnen i Aarhus har firmaet Budmoex overenskomst. Men de polske betonarbejdere tjener 50 kroner mindre i timen end deres danske kollegaer på de andre pladser. Her får de æbleskriver og glögg og en snak om 3F kort før jul. (Foto: Henrik Bjerregrav)

Normalt kræver byggearbejderne bedre løn, når en ny overenskomst skal på plads. Men alt er ikke, som det plejer.

For i år er det ikke kun bedre løn til sig selv, der står øverst på ønskelisten fra byggearbejderne i 3F. Det er også en lønstigning på 20 kroner i timen til østarbejderne.

- Det er en solidarisk hilsen til østarbejdere og danskere, der ikke får så meget i løn, forklarer Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet.

112,5 kroner i timen

49 procent af de medlemmer, der har stemt forud for forhandlingerne, ønsker at hæve satsen i mindstelønnen. Det vil ikke gavne de danske håndværkere, der ofte tjener et godt stykke over mindstelønnen. Til gengæld vil det løfte de udenlandske kollegaer.

- 3F'erne ønsker at hæve sokkelhøjden og sikre, at job i Danmark bliver udført på danske lønninger, siger Henning Jørgensen.

Problemet for håndværkerne er, at de østarbejdere, der er dækket af en overenskomst, ofte tjener overenskomstens mindsteløn på 112,5 kroner. De har mere end svært ved at forhandle sig til mere. Det gør de danske håndværkere til gengæld, og de tjener som regel 160 kroner i timen og op efter.

- Vi ønsker, at de arbejder på lige vilkår. Arbejdsgiverne skal ikke kunne bruge overenskomsten til social dumping, mener Peter Hougård Nielsen.

Han er formand for 3F's Byggegruppe og er i gang med at forhandle de ny overenskomster med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.

En 20'er i timen

Konkret ønsker Peter Hougård Nielsen et såkaldt ”akkordafsavnstillæg” på 20 kroner. Det vil udligne en del af forskellen på top og bund.

- De udenlandske firmaer udnytter en gråzone i overenskomsten, og det sætter systemet ud af kraft, siger Peter Hougård Nielsen.