Ansatte i lufthavnen indånder stærkt forurenet luft
Luftforureningen for ansatte i Københavns Lufthavn er op mod 11 gange værre end myldretiden i det indre København. Nu kræver 3F og andre fagforbund handling.
Det kan være direkte sundhedsskadeligt at gå på arbejde i Københavns Lufthavn. Her ses verdens største fly, da det var på visit i september. (Foto: Ernst Tobisch/CPH) Medarbejdere i Københavns Lufthavn, der læsser bagage og klargører fly, indånder hver dag sundhedsskadeligt fly- og dieselos. Der er op mod 11 gange værre end luftforureningen på H. C. Andersens Boulevard i myldretiden. En af Danmarks mest belastede veje med mere end 60.000 bilister i døgnet.
Det viser de målinger foretaget af Danmarks Miljøundersøgelser, som Civilingeniør Kåre Press Kristensen ved det Økologiske Råd har analyseret. Og i 3F Kastrup, som har haft det første medlem, der har fået anerkendt arbejdsskade med blærekræft, er faglig sekretær Lars Brogaard rystet.
- For tre år siden blev der også lavet målinger, der viste, at de ansatte ikke kunne trække vejret uden risiko for at blive syge af det. Nu må Københavns Lufthavn indse, at de har et problem af en vis størrelse, som kræver handling.
6.000 ansatte presser på
Problemet i luften er de store mængder af de særligt skadelige ultrafine partikler, som de ansatte indånder. De går gennem lungerne og hele vejen ud i kroppen. Det giver risiko for både kræft, luftvejslidelser og hjertekarsygdomme. Og det skaber utryghed blandt medarbejderne. Derfor er 3F, Metal og Vagt og sikkerhedsfunktionærernes fagforening, i alt cirka 6.000 ansatte, gået sammen i en ”Clean Air” gruppe for at lægge pres på lufthavnen.
- Vi er ikke ude på at afvikle, men at udvikle lufthavnen. Derfor ønsker vi et samarbejde om nogle konkrete forsøg, der kan løse problemerne. Og da måleudstyret står der endnu, er det oplagt at gå i gang, så vi kan se, om det virker.
Lufthavn med på forsøg
Hos Københavns Lufthavn som har fået foretaget målingerne, er der også et ønske om at forbedre luftkvaliteten. Og her er man åben for forsøg.
- Det vil være et vigtigt skridt med nogle forsøg, så vi kan kortlægge kilderne til udledningen af de ultrafine partikler, og derefter iværksætte konkrete tiltag, der kan sænke forureningen, siger driftsdirektør Michael Løve.
Som første skridt indkalder lufthavnen nu alle interessenter til en workshop, hvor alle forslag skal på bordet.