Omstridt spareforslag er faldet

Regeringens forslag om, at der skal spares en procent på uddannelsesområdet i år er faldet til jorden, efter at Dansk Folkeparti nu afviser at støtte forslaget

- Det er ikke til at bære at regeringen ikke har politisk mod til at melde klart ud og kalde en reel besparelse for en besparelse, men i stedet kommer med pølsesnak om tvungen opsparing, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen.
 (Arkivfoto)- Det er ikke til at bære at regeringen ikke har politisk mod til at melde klart ud og kalde en reel besparelse for en besparelse, men i stedet kommer med pølsesnak om tvungen opsparing, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen. (Arkivfoto)

Regeringens stærkt kritiserede forslag om skære én procent på uddannelsesområdet i år er faldet til jorden. Besparelsen ville blandt andet ramme AMU-kurser og erhvervsuddannelserne. Oppositionen har for længst vendt tomlen nedad, og nu afviser også Dansk Folkeparti at støtte forslaget, og så er flertallet røget.

- Den ene procents besparelse på uddannelsesområdet er ikke tiltalende, og den vil vi have fjernet, siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Martin Henriksen.

Samråd afgjorde sagen

Regeringens forslag går på, at der skal tvangsopspares en procent på budgetterne på uddannelsesområdet i år, som så skulle tilbageføres til skolerne tidligst næste år.

Men på et samråd tidligere på ugen, som SF og Socialdemokraterne havde indkaldt til, stod det klart, at undervisningsminister Bertel Haarder (V) ikke ville garantere, at skolerne rent faktisk også får pengene tilbage.
- Det afhænger af konjunkturerne, sagde Bertel Harder på samrådet.

Ingen løfter – ud med forslag

Martin Henriksen pointerer, at hvis det bare var en opsparing, hvor pengene ville komme retur, kunne det måske gå.

- Men når nu regeringen intet kan love og siger, at det afhænger af konjunkturerne, siger vi nej. Besparelserne ville betyde, at vi ikke kan gennemføre aftalte målsætninger på uddannelsesområdet. Vores udgangspunkt i finanslovsforhandlingerne er i det hele taget, at vi prioriterer uddannelsesområdet højt, siger han.

S: Et alvorligt svigt

Gruppeformand i Socialdemokratiet og medlem af Folketingets Uddannelsesudvalg Carsten Hansen pointerer, at hvis besparelsen var blevet gennemført, havde det været millimeter fra forligsbrud og brud på al god moral og forhandlingsskik på Christiansborg.

- Vi mener, det er en meget alvorlig sag. Det er ikke til at bære at regeringen ikke har politisk mod til at melde klart ud og kalde en reel besparelse for en besparelse, men i stedet kommer med pølsesnak om tvungen opsparing, siger Carsten Hansen.