Von And-pengetanke i virksomheder koster 15.000 job

AE-analyse: Historisk høj opsparing i virksomhederne koster arbejdspladser. Erhvervslivet lover, at der kommer gang i investeringerne.

Der koster mange industrijob, at erhvervslivets ledere holder på pengene og sparer op i stedet for at investere. (Foto: Robert Atterman.)Der koster mange industrijob, at erhvervslivets ledere holder på pengene og sparer op i stedet for at investere. (Foto: Robert Atterman.)

Pengetanken i mange virksomheder er fyldt op på Joakim Von And-manér.

Virksomhederne sparer op som aldrig før. Hvis erhvervslederne valgte at bruge nogle af de ekstra 115 milliarder kroner, de har sparet op under krisen, ville det skabe 15.000 job allerede i år. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Danske virksomheders investeringer ligger 30-35 milliarder kroner under det normale niveau. Og den kløft har altså kostet tusindvis af job.

- Virksomhedernes opsparinger er historisk høje. Der er rigtig mange penge på kistebunden. Tallene viser, at der virkelig er mulighed for at sætte gang i investeringerne, siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra AE.

Lurepasser

Der er ikke megen bevægelse i økonomien i Danmark og resten af Europa. Politikere, forbrugere og erhvervsledere lurepasser som cykelryttere i et Tour De France-felt, der ikke tør rykke frem.

Mange har den fejlagtige opfattelse, at der mangler penge ude hos virksomhederne. Men der mangler snarere optimisme og lidt initiativ fra erhvervslivet, mener Frederik I. Pedersen.

- Der er penge nok i dansk økonomi. Men det er en negativ spiral. For er der ikke nogen, der bruger penge, kommer vi heller ikke i gang med økonomien, siger chefanalytikeren.

Hos DI, Dansk Industri, erkender underdirektør Kent Damsgaard, at der er en ganske stor opsparing ude i virksomhederne.

Investeringer er på vej

Det skyldes især, at virksomhederne har det udstyr, de har brug for, når de skal levere i en økonomi, der er nede i fart. Derfor holder de igen med investeringerne, forklarer Kent Damsgaard.

- Mange af de store virksomheder orienterer sig internationalt. De ser, at økonomien fortsat er usikker, og tør ikke tage chancen og investere, siger Kent Damsgaard.

Erhvervslivet beder regeringen om at oppe sig. Og har af to omgange bedt lønmodtagerne om at holde igen med lønkrav. Bør virksomhederne så ikke tage ansvar og bruge deres opsparing for at sætte gang i økonomien?

- Nu har regeringen fremlagt en vækstplan, der skal genoprette konkurrenceevnen. Og så gælder det for virksomhederne om at investere og skabe arbejdspladser. Det tror vi også kommer, siger DI's underdirektør.

- Vi mener, det er realistisk at nå 150.000 ekstra arbejdspladser i 2020.