Gravide svigtes i ny rygelov
Sygemelding vil stadig være eneste løsning for de mange kvinder, der ikke vil arbejde i røg, mens de er gravide. Det siger 3F i høringssvar.
Et EU-direktiv siger, at det er arbejdsgiverens pligt at sørge for gravide medarbejderes sund- og sikkerhed. Men i virkelighedens verden ender det tit med et besøg hos lægen og en sygemelding, fordi arbejdsgiveren ikke vil eller kan tilbyde et røgfrit job.
(Arkivfoto) Gravide, der ikke vil udsættes for passiv rygning på jobbet, får ingen hjælp i regeringens nye rygelov, påpeger 3F i et høringssvar, der nu indgår i et samlet LO-høringssvar til lovudkastet.
Gravide har i flere år haft retten til at blive fri for at arbejde i røg. Et EU-direktiv siger direkte, at det er arbejdsgiverens pligt at sørge for gravide medarbejderes sund- og sikkerhed. Men i virkelighedens verden ender det tit med et besøg hos lægen og en sygemelding - trods et helt normalt svangerskab, fordi arbejdsgiveren ikke vil eller kan tilbyde et røgfrit job.
- Sygemelding af ellers raske gravide er en omgåelse af Sygedagpengeloven, men samtidig mister den gravide indtjening, da sygedagpengene jo er lavere end den normale indtjening. Altså en klar diskriminering af gravide, påpeger 3F-miljøkonsulent Henrik Hansen.
Må selv sige fra
Som lovforslaget er formuleret, vil det fortsat være op til kvinden selv at tage stilling til, om hun tør arbejde i røgfyldte lokaler.
- Forslaget står dermed i modstrid til Arbejdsmiljøloven, hvor det er virksomhedens ansvar at beskytte gravide mod sundhedsskadelige påvirkninger, siger Henrik Hansen.
Han frygter, at mange gravide vil føle sig presset til at arbejde videre, også selv om virksomheden ikke kan sikre, at det foregår i et røgfrit arbejdsmiljø.
- Så problemet er faktisk dobbelt. Dels er der fortsat risiko for fosterets helbred, dels fortsætter den hidtidige praksis, hvor gravide sygemeldes for at beskytte deres foster, siger Henrik Hansen.
Den dårligste cocktail
Karin Sørig Hougaard, der er forsker i reproduktion og arbejdsmiljø på Det Nationale Center for Arbejdsmiljøforskning (tidligere AMI) siger, at graviditet og passiv rygning er en rigtig dårlig cocktail.
Det er derfor dybt problematisk, at man ikke i den nye lov tager specifikt hensyn til gravide - og for den sags skyld også folk med luftvejslidelser, mener hun.
- Vi ved, at netop små værtshuse er de allerværste med passiv røg. En ung, gravid tjener har jo med den nye lov ikke noget valg, hvis hun arbejder et sådant sted, siger hun.
Karin Sørig Hougaard råder gravide, der ikke vil arbejde i andres røg, til at kontakte nærmeste arbejdsmedicinske klinik. Her kan hun få hjælp til en fraværsmelding, hvis ikke arbejdsgiveren kan anvise røgfrit arbejde. I forhold til en sygemelding fra lægen har en fraværsmelding den fordel, at hun kan få fuld løn.
Røg ud af salonen
Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund rejste for et par år siden sag for en gravid frisør, der ikke ville arbejde i en røgfyldt salon.
- Bliv sygemeldt, det er det nemmeste for alle parter, lød mesterens reaktion. Men frisørens læge ville ikke skrive en lægeerklæring, da graviditeten var helt normal. Lægen ville derimod godt skrive en fraværsmelding, der gik ud på, at hun ikke måtte arbejde, før arbejdsmiljøet på salonen var i orden.
Da mesteren stadig ikke ville imødekomme ønsket om at kunne arbejde i et røgfrit miljø, gik frisøren til Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik i Storstrøms Amt, hvor hun fik en erklæring om, at gravide udsætter deres foster for risici ved at udsætte sig selv for passiv rygning. Derfor burde arbejdsgiveren enten sørge for, at kundernes røg blev suget effektivt ud - eller sætte hende til at arbejde et sted, hvor der ikke blev røget. Alternativet var en fraværsmelding resten af graviditeten.
Sagen endte med, at salonen blev gjort røgfri, og den gravide undgik sygemeldingen.