Mærsk anklages for politisk udrensning i Bahrain

Arbejdere strejkede og demonstrerede for demokrati i Bahrain og blev fyret af Mærsk. Uacceptabelt, mener den internationale fagbevægelse. Det danske selskab afviser.

Arbejdere strejkede og demonstrerede for demokrati i Bahrain og blev fyret af Mærsk. Arbejdere strejkede og demonstrerede for demokrati i Bahrain og blev fyret af Mærsk.

A. P. Møller-Mærsk anklages for at straffe arbejdere, der har strejket og demonstreret i den lille Golf-stat Bahrain i protest mod vold og undertrykkelse fra regimets side.

Koncernens havneselskab APM Terminals har fyret 126 arbejdere fra sin terminal i Khalifa bin Salman Havn. Arbejderne deltog midt i marts i 10 dages generalstrejke rettet mod regimet i det arabiske land, hvor regeringen er udpeget af Al Khalifa-dynastiet.

Den globale sammenslutning af LO'er, Ituc, fordømmer massefyringerne hos Mærsk og to andre større firmaer i Bahrain.

- Disse afskedigelser er intet andet end politisk udrensning på arbejdspladser. Det er totalt uacceptabelt og ulovligt, mener Sharan Barrow, Ituc's generalsekretær. Hun kalder dem en overtrædelse af internationale konventioner.

Mærsk: Strejke var ulovlig

A. P. Møller-Mærsk bekræfter fyringerne, men understreger, at de ikke er politiske.

- De ansatte er blevet afskediget, fordi de ikke mødte på arbejde i mere end 10 dage i træk. Det er ulovligt, og det anerkender havnearbejdernes fagforening. Forinden havde vi bedt dem vende tilbage adskillige gange, siger Steen Davidsen, direktør i APM Terminals i Bahrain.

Bahrains faglige landsorganisation GBFTU er uenig:

- Det ser ud, som om disse fyringer er baseret på politiske holdninger. Folk, der deltog i demonstrationer og protester på Perlepladsen, er blevet straffet, forklarer en højtstående kilde fra GBFTU. Han ønsker ikke sit navn nævnt af frygt for sit liv, men understreger, at forbundet ønsker, at verdenssamfundet griber ind. Nyhedsbrevet 3F kender hans identitet.

Det internationale transportarbejderforbund, ITF, kræver, at Mærsk genansætter de fyrede. Det afviser direktør Steen Davidsen.

- Jeg respekterer fuldt ud, at folk har en holdning, men der er nogle spilleregler, som alle er nødt til at følge. Vi har strakt os langt i denne sag, men vi har en kontrakt, vi er nødt til at leve op til, siger Steen Davidsen.

Ifølge loven i Bahrain kan firmaer afskedige ansatte, der bliver væk i 10 dage i træk.