Se dig for når du tager på udsalg
Lad dig ikke snyde, hvis du skal på udsalg. Hverken af falske udsalgspriser eller choktilbud. Læs derfor her og få gode råd til, hvordan du klarer dig helskindet igennem udsalget.
Butikkerne lokker med udsalgspriser og tilbud i januar. Men inden du kaster dig over de gode tilbud, så husk at tjekke normalprisen før udsalget. (Foto: Colourbox) Der er ingen grænser for de fantastiske priser, butikkerne lokker os med, når det er udsalg. Men pas på. For der er nemlig mange eksempler på, at fjernsynet eller kameraet på udsalg ikke er spor billigt. Tværtimod er prisen ligeså høj som normalprisen før udsalget.
- Derfor! Køb ikke hvad som helst, bare fordi det er sat ned. Vurder, om det er en god udsalgspris. Er varen billig nok eller bliver den endnu billigere? Og er det egentlig noget, du har brug for. Fokuser på varen mere end på prisen, siger jurist Henrik Sedenmark, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Men som sagt har der været mange eksempler på butikker, der skriver forkerte eller alt for høje førpriser på deres udsalgsvarer.
- Så hvis der er en speciel ting, du ønsker dig, og som du venter på kommer på udsalg, så er det en god idé at følge prisen på varen et stykke tid. På den måde vil du vide, om udsalgsprisen er reel, eller om den er ren snyd, siger jurist Henrik Sedenmark.
Klare regler for udsalg
Faktisk har der været fuppet så meget med førpriserne, at Forbrugerombudsmanden i år har lavet klare regler for området, så chokpriser, tilbud og ophørsudsalg ikke bare kan bruges i flæng.
Så lokker butikken med chokpris på et tv, ja så skal prisen også være særdeles fordelagtig. Og når en butik reklamerer med usalgspriser, så skal priserne være klart billigere end de normale priser. Og er der ophørsudsalg, skal butikken også lukke. Ophørsudsalget kan ikke bare fortsætte i al evighed, og må normalt ikke vare længere end tre måneder.
I det hele taget må udtrykket "udsalg" kun anvendes, hvis det kan dokumenteres, at der er tale om en vare, som umiddelbart før udsalget var til salg til en højere pris i forretningen.
Hvis du bliver snydt af forkerte førpriser, kan du kræve et passende nedslag i prisen. Du skal selv bevise, at den førpris, butikken har oplyst, er forkert. Du kan muligvis også hæve købet og få det beløb tilbage, som du har betalt for varen.
På forbrug.dk finder du en beregner, der kan hjælpe dig med at regne ud, hvor stort et nedslag i prisen, du har krav på.
Samme rettigheder
Vær opmærksom på, at når du køber et par bukser eller en blender på udsalg, har du de samme rettigheder, som hvis der ikke var udsalg.
Er der normalt bytteret eller returet i butikken, kan du også bytte eller få pengene tilbage for de varer, du køber på udsalg. Medmindre butikken klart og tydeligt gør opmærksom på, at de regler netop ikke gælder under udsalget.
Men viser det sig, at lynlåsen i bukserne er i stykker, og blenderen ikke vil starte, ja så har du den sædvanlige to-årige reklamationsret.