Arbejdet slog Kristian ihjel
Daniscos kemikaliesvineri fortsatte i Grenå. Kristian Pedersen ødelagde lungerne under arbejde med kviksølv og fik erstatning.
Grethe Andersen: Kristian blev aldrig advaret om, hvor farligt arbejdet var. De sagde endda, at det ikke passede, da han blev syg. Det var uforskammet. ((Foto: Joachim Rode.)) - Jeg hader Grindstedværket. Arbejdet slog Kristian ihjel, siger Grethe Andersen med sorg og vrede i øjnene. Hun har siddet alene tilbage i sin lille ældrebolig i Grenå, siden samleveren Kristian Pedersen døde for 13 år siden.
Han fik svovlbrinteforgiftning, da han i maj 1981 rensede kviksølv på Grindstedværket i Grenå og fik senere godt en halv million kroner i arbejdsskadeerstatning.
- Penge kan ikke rette op på et ødelagt liv. Han fik det dårligere og dårligere i de år, han fik lov at leve efter forgiftningen, siger Grethe stille.
Det sidste halve år sad han i samme stol dag og nat.
- Det var frygteligt. Han kunne ikke få luft, hvis han lå ned, og han havde voldsomme smerter. Jeg var så bange for at finde ham død i stolen, at jeg ikke turde tage på arbejde. Jeg var syerske den gang, og vi skulle jo bruge pengene. Åh, han var så ked af det, siger hun.
En livsfarlig løgn
Hun synes ikke, at ledelsen på Grindstedværket behandlede ham anstændigt.
- Kristian blev aldrig advaret om, hvor farligt arbejdet var. De sagde endda, at det ikke passede, da han blev syg. Det var uforskammet, siger Grethe Andersen og kigger mørkt ud i luften.
Sorgen sidder dybt, men bagved ulmer raseriet.
- Han var så loyal og så glad for arbejdet, men de pressede ham. Han fortalte, at en bestemt ingeniør bildte ham ind, at arbejdet var ufarligt, så længe det bare lugtede, så han arbejdede uden åndedrætsværn, siger hun.
Det fremgår af sagens akter, at Kristian gav samme forklaring, da han i 1985 blev undersøgt på Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus, og det fremgår også af Arbejdstilsynets dokumenter i sagen, at Kristian Pedersen havde kviksølv i urinen over grænseværdien.
Fagbladet 3F har kontaktet den pågældende ingeniør, der erkender, at man godt kan sætte spørgsmålstegn ved, om tingene foregik, som de skulle.
- Men jeg mener ikke, jeg gjorde noget forkert i denne her sag, siger ingeniøren.
71-årige Grethe fnyser.
- Jeg er stadigvæk så gal på den ingeniør, at jeg kunne stikke ham én. Jeg vil gerne have stillet Grindstedværket til ansvar. Ikke for Kristians skyld, for han ér død og blev kun 62 år. Men for dem, der er syge og ikke har fået erstatning, siger hun.