Nye kontroller kan ikke tjekke løn

Regeringens nye øgede indsats mod social dumping i restaurations- og rengøringsbranchen kommer ikke til at kontrollere, om der bliver indbetalt skat, arbejdet under falsk identitet, eller om lønnen er dumpet.

De nye kontroller, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i sin 1. maj-tale lovede fem millioner kroner ekstra, kommer ikke til at tjekke hverken løn, skat eller brug af falsk identitet blandt medarbejdere i restaurations- og rengøringsbranchen. (Foto: Colourbox)De nye kontroller, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i sin 1. maj-tale lovede fem millioner kroner ekstra, kommer ikke til at tjekke hverken løn, skat eller brug af falsk identitet blandt medarbejdere i restaurations- og rengøringsbranchen. (Foto: Colourbox)

En udenlandsk rengøringsmedarbejder kan arbejde sort i et dansk firma til en løn på 4.000 kroner om måneden og under falsk identitet uden nødvendigvis at blive pågrebet i en ny øget indsats mod social dumping.

Når Arbejdstilsynet i løbet af det næste halve år skal gennemføre omkring 800 ekstra kontroller af social dumping i restaurations- og rengøringsbranchen, vil der hverken blive kontrolleret, om der bliver betalt danske lønninger, om der er indbetalt skat, eller om der bliver brugt falske identiteter.

I en mail til Fagbladet 3F fra Arbejdstilsynet står der, at Arbejdstilsynet kontrollerer om arbejdsmiljølovgivningen er overholdt, og om udenlandske virksomheder er registreret i RUT. Når myndighederne ikke kontrollerer lønnen, skyldes det, at der ikke er en lovbestemt mindsteløn.

Frygter "et slag i luften"

- Det er fagbevægelsen, der har kompetence til at kontrollere lønforhold. Det er en del af den danske model, står der i mailen. Hvis Arbejdstilsynet får mistanke om sort eller illegalt arbejde, giver tilsynet dog besked til politi og SKAT.

Arbejdsmarkedsordfører fra Dansk Folkeparti Bent Bøgsted finder det "prisværdigt", at der er sat penge af til flere kontroller. Men han frygter, at indsatsen ikke vil stå mål med resultatet.

- Spørgsmålet er, om det bare bliver et slag i luften, hvor myndighederne bare kan konstatere, at der er tale om EU-borgere med lovligt ophold, men hvor der ikke sker en reel kontrol af social dumping, siger han til Fagbladet 3F.

DF foreslår krav om kontrakter

Bent Bøgsted foreslår, at EU-borgere skal fremvise en arbejdskontrakt, inden de begynder på et job i Danmark. I kontrakten skal det fremgå, at lønnen er på niveau med gennemsnitslønnen i lokalområdet for det pågældende arbejde.

I Enhedslisten påskønner arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen ligeledes, at ministeren har sat ekstra penge af til en øget indsats. Han mener dog ikke, at det er en myndighedsopgave at kontrollere lønniveauet. Han ønsker i stedet at styrke fagbevægelsen.

- Fagforeningerne burde pr. automatik få oplysninger om, når virksomheder er pågrebet i sort eller illegalt arbejde. Det ville øge fagbevægelsens mulighed for at kontrollere lønnen og arbejde for at sikre lønmodtagernes rettigheder, siger Finn Sørensen.

Se Arbejdstilsynets mailsvar til Fagbladet 3F her.

Svar fra Arbejdstilsynet på spørgsmål fra Fagbladet 3F

Svar fra Arbejdstilsynet på spørgsmål fra Fagbladet 3F