Zambias nye præsident på kant med mineselskaber
Fagbevægelsen i Zambia i opgør om forholdet til landets regering og kinesiske mineejere
65 procent af Zambias befolkning lever i fattigdom. Nu skal de udenlandske mineselskaber bidrage mere. (Foto: Søren Zeuth) Zambia fik ny præsident i sidste uge. Oppositionslederen Michael Sata fik 43 procent af stemmer og bliver dermed landets nye leder efter 20 års forsøg på at vælte den siddende præsident, Rupiah Banda.
Sata og hans parti, Patriotisk Front, har ført valgkamp på at ville beskatte de udenlandske mineselskaber i Zambia hårdere. Særligt kinesiske selskaber har investeret i kobberminer og har nydt godt af særdeles favorable vilkår i en årrække.
Sata har påpeget, at sikkerheden i minerne er elendig og arbejdernes rettigheder til at overse. I 2010 blev elleve minearbejdere beskudt og såret af deres ledere, da de klagede over forholdene i en kinesisk mine.
Uro i fagbevægelsen
Minearbejdernes og andre privatansatte arbejderes kritiske forhold til den afgående regering har ført til et internt opgør i Zambias landsorganisation, ZCTU.
- Der er stor intern utilfredshed med ledelsen af ZCTU, som bliver anset for tandløs i forhold til regeringen, der jo i meget vid udstrækning er ledelsens arbejdsgivere. Hele ledelsen kommer fra organisationer på det offentlige arbejdsmarked, forklarer Steven Vallik, leder af 3F's udviklingsprogram i det sydlige Afrika.
- Blandt andet har ZCTU undladt at kritisere den meget kontroversielle arbejdsmarkedslovgivning, der helt sikkert er i strid med ILOs kernekonventioner 187 og 198, siger Steven Vallik.
Arbejdsmarkedslovgivningen foreskriver nemlig hvem der er valgbare til forbundenes tillidsposter. For eksempel kan man ikke vælges til en ledelsespost, hvis man er ansat i et forbund, er over 55 år og hvis man ikke har et arbejde.
Modkandidat blev spærret
På ZCTU's nyligt afholdte kongres ønskede minearbejderforbundets generalsekretær, Oswell Munyenyembe, at stille op som kandidat til formandsposten i landsorganisationen.
- Da han bekendtgjorde sit kandidatur mistede han kort før kongressen sin stilling i et mineselskab, som han havde orlov fra, hvorfor han ikke længere var opstillingsberettiget, siger Steven Vallik.
Uden modkandidater blev ledelsen af ZCTU genvalgt.
- Det var meget fordelagtigt for det regerende parti op til valget. Man slap således for at blive kritiseret og presset til indrømmelser af fagbevægelsen, uddyber Steven Vallik.
Størstedelen af ZCTU's ledelse har støttet den afgående præsident, mens hovedparten af medlemsorganisationerne fra det private arbejdsmarked støtter Patriotisk Front.
3F samarbejder blandt andre fabriksarbejdere og bygningsarbejdere i Zambia.