Sådan undgår du gør-det-selv-ulykker
Skal du i gang med at rense tagrender, renovere hus eller skal haven gøres forårsklar? Se her, hvad du særligt skal passe på, og få gode råd til, hvordan du undgår ulykker.
Så starter sæsonen for gør-det-selv-ulykker. Brug eventuelt handsker og sikkerhedsbriller, og læs brugsmanualen grundigt, inden du giver dig i kast med værktøjet. (Foto: Colourbox) Når det gode vejr kommer, og jorden tør op, går mange boligejere i gang med at gøre hus og have forårsklar.
Det kan mærkes på landets skadestuer, hvor der kommer flere tilskadekomne ind i sommerhalvåret.
Ud over fritidsulykker ved sport og forskellige udendørsaktiviteter, sker mange af ulykkerne, når handymænd- og kvinder hiver værktøj og haveredskaber frem fra gemmerne. Mange pådrager sig belastningsskader, fordi de ikke er i form til at udføre hårdt fysisk arbejde.
- Hvis man ikke er vant til hårdt fysisk arbejde, så skal man beskytte sig ved for eksempel at bruge arbejdshandsker og gå stille og roligt frem for at undgå overbelastning. Almindelig omtanke kan løse en række problemer, siger ph.d. ved Odense Universitetshospitals Ulykkes Analyse Gruppe overlæge Jens Lauritsen.
Faldulykker er de værste
En opgørelse over udendørsulykker behandlet på Odense Universitetshospital i 2009 og 2010 viser, at de redskaber eller værktøjer som flest kom til skade med var stiger, vinkelslibere, søm, rundsave og hammere.
Ifølge Jens Lauritsen, er det især fald fra stiger og tage, der er årsag til de værste skader. Også arbejde med farlige maskiner, såsom motorsave, tilhører gruppen af opgaver med høj risiko, som amatørhåndværkere bør overveje at overlade til professionelle.
- Det kan koste liv, lemmer og førlighed, siger Jens Lauritsen.
Hvis du kommer galt af sted
Amatørhåndværkere kan beskytte sig ved at have det rette sikkerhedsudstyr. Men hvis ulykken er sket og giver varige mén, dækker ulykkesforsikringen. Medmindre skaden er sket på grund af alkoholpåvirkning eller grov uagtsomhed.
- Ulykkesforsikringen vil som hovedregel dække, hvis man er kommet ud for en ulykke, siger Riccardo Krogh Pescatori, konsulent hos Forsikringsoplysningen.
Hvis man derimod kommer til at lave et kæmpe hul i væggen eller graver en ledning over, er der ingen hjælp at hente hos forsikringsselskaberne.