Undgå kæmpe ferieregning på mobilen
Ferie:
Hvis du har arbejdsmobilen med på ferie, så pas på, hvad du bruger den til - det kan koste dig dyrt. Fire gode råd til, hvordan du undgår en kæmpe regning.
Smilet kan hurtigt stivne, hvis du ender med en kæmpe mobilregning, fordi du har brugt din arbejdsmobil på ferien i udlandet. (Foto: Colourbox) Arbejdstelefon på ferien kan være lækkert, men der er alligevel flere farer for en ekstra dyr ferie. Pas på medieskat, maksimum-regninger og datahentning, lyder rådene fra forhandlingssekretær i 3F's Byggegruppe Svend-Aage Poulsen.
4 råd til at undgå en dyr mobilregning
1. Medieskat eller ej?
Først skal du finde ud af, om du betaler medieskat. Hvis ikke må du slet ikke bruge mobiltelefonen privat og skal derfor lade den blive derhjemme.
- Jeg tror faktisk, at mange har en aftale med virksomheden om kun at bruge telefonen på arbejde for at undgå medieskatten. Så derfor skal de lade den ligge, siger Svend-Aage Poulsen.
2. Klare aftaler på skrift
Hvis du betaler medieskat, kan du bruge telefonen på ferie. Men mange virksomheder har alligevel et maksimumbeløb om måneden, som deres ansatte må ringe for.
- Hvis virksomheden har et maksimumbeløb på 500 kroner om måneden i privatforbrug, så er det kedeligt at have været en tur i Sydeuropa med løbende opdateringer på mailen, som kan koste kassen, fortæller Svend-Aage Poulsen og fortsætter:
- Sørg for at have klare spilleregler for, hvad du må bruge, og få dem ned på papir, så der ikke er tvivl om hvorvidt reglerne er overholdt, når du kommer tilbage.
3. Arbejdsgiver skal bevise aftalen
Hvis ikke der ligger noget på skrift, så er det arbejdsgiveren som skal bevise, at aftalen er brudt, hvis en medarbejder kommer hjem fra ferie med en kæmpe regning.
- Normalt er det os, som vil have penge fra mesteren. Men her vil mesteren have penge fra de ansatte. Så er det også op til mesteren at bevise, at medarbejderen har brudt en aftale, slår Svend-Aage Poulsen fast.
4. Slå data fra
Har din virksomhed lavet rammer for din brug af mobilen, så kan du undgå en stor ekstra regning, hvis du slår datahentning fra.
- Det er en god ide ikke at have mobilen kørende hele tiden. Derfor kan du slå data fra, så den ikke henter vejrudsigter og andre ting hele tiden, forklarer Svend-Aage Poulsen.
Han foreslår også, at du helt slukker for netværket, og kun tænder det, når du vil tjekke indbakken efter behov.
I øjeblikket er prisen på tre kroner og 26 øre i minuttet for at ringe fra din mobiltelefon i udlandet og hjem til Danmark. Bliver du ringet op, kan det højst koste dig en krone og 2 ører i minuttet, hvilket også gælder, hvis du vil sende en sms.
Det koster i dag over 16 kroner per megabyte. Så video, billeder og store filer i mails kan koste dig det samme som flyveturen.