Kvalitetsreform: Vælgere støtter fagbevægelse
Indtil videre har de offentligt ansattes organisationer vundet kampen om kvalitetsreformens dagsorden. Det viser en vælgerundersøgelse, som analyseinstituttet Zapera for foretaget for Ugebrevet Mandag Morgen.
Vælgernes krav og ønsker til reformen ligner til forveksling fagbevægelsens egne. Vælgernes højst prioriterede krav er større råderum for de enkelte institutioner, bedre uddannelse til de ansatte og højere løn.
Både FOA og FTF, der tilsammen organiserer størstedelen af de offentligt ansatte, er yderst tilfredse med undersøgelsen. Forbundsformand i FTF, Bente Sorgenfrey kalder det utroligt glædeligt, at der er så stor samklang mellem de offentligt ansattes og borgernes ønsker.
- Det øger jo vores muligheder for at få gjort noget ved de problemer i den offentlige sektor, som både de ansatte og borgerne ser som de største forhindringer for at øge kvaliteten. Det er et godt rygstød for os i de fortsatte forhandlinger, siger hun til Mandag Morgen.
Forbundsformand i FOA Dennis Kristensen finder det især glædeligt, at fagbevægelsens ønsker også har vundet genklang hos de privat ansatte vælgere.
- Det er jo ikke så overraskende, at vi er i overensstemmelse med de offentligt ansatte. For vores krav afspejler jo blot de problemer, som de oplever i deres hverdag. Det er en større overraskelse, at det er lykkedes at overbevise de privatansatte om vores synspunkt. Det må betegnes som en stor succes, siger Dennis Kristensen.
Formanden for Dansk Erhverv, Poul Erik Pedersen, erklærer sig uenig med vælgerflertallet i undersøgelsen. Han vil hellere prioritere et større ledelsesrum for lederne i de offentlige institutioner og en højere grad af offentligt-privat samarbejde.
- At sende flere offentligt ansatte på efteruddannelse og give højere løn sikrer jo ikke den nytænkning, der er behov for, hvis vi skal få en mere effektiv og dynamisk offentlig sektor, siger Poul Erik Pedersen.
Han er helt med på, at den nuværende detailregulering skal afskaffes, fordi det modvirker de ansattes initiativ og nytænkning.
- Men skal der for alvor ske et kvalitetsløft af den offentlige sektor, skal den offentlige sektor blive langt bedre til at lære af erfaringerne fra den private sektor, siger Poul Erik Pedersen.
Ifølge Mandag Morgen har regeringen selv spillet fagbevægelsen de gode kort på hånden ved at indbyde til de trepartsforhandlinger, der efter planen afsluttes fredag. Blandt andet har der været sat fokus på at gøre de offentlige arbejdspladser mere attraktive, så rekrutteringsbehovet kan tilfredsstilles.
Men på det seneste har regeringen blandt andet i Budgetredegørelsen nedtonet det behov, der er for at rekruttere offentligt ansatte, skriver Mandag Morgen.