Østarbejdere skaber virvar på byggepladser

Antallet af underbetalte østeuropæere på de danske byggepladser er i løbet af det seneste år er vokset så voldsomt, at fagbevægelsen reelt er tæt på at blive sat skakmat.

EU's udstationeringsregler giver udenlandske virksomheder mulighed for at sende deres ansatte på arbejde i Danmark uden at aflønne dem efter danske forhold. Kombineret med mangel på dansk arbejdskraft har den fidus ifølge de seneste tal fra Skat på kun fire år tidoblet antallet af udenlandske virksomheder, der opererer på det danske arbejdsmarked.
Præcis hvor mange ansatte udstationeringsvirksomhederne har sendt til Danmark, findes der ingen registreringer af. Men ifølge en undersøgelse foretaget af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet har hver virksomhed i gennemsnit 15 ansatte placeret i Danmark. Det betyder, at næsten 70.000 udenlandske udstationerede arbejder i Danmark. Alene i byggeriet drejer det sig om 43.000 udstationerede.
Formand for organisationsudvalget i Byggefagenes Samvirke Bo Rosschou beskriver hverdagen på de danske byggepladser som totalt kaos.
”Byggepladserne er et virvar af mennesker af forskellige nationaliteter, der dårligt nok selv aner, hvem der har ansat dem. Udlændingene har ingen ansættelsespapirer, ingen lønsedler, meget, meget lange arbejdstider og elendige indkvarteringsforhold. Og lønudbetalingerne falder, som vinden blæser,” siger Bo Rosschou til Ugebrevet A4.
”I hele det virvar farer vi rundt som fagforeninger og prøver at skabe orden. Men vi er dømt til at tabe kampen, hvis ikke vi får nogle aktive medspillere,” tilføjer han
I fagbevægelsen føler man, at arbejdsgiverne og myndighederne har svigtet i det, der burde være en fælles kamp - forsvaret af den danske model.
”Man skulle jo tro, at når regeringen og Dansk Byggeri siger, at de gerne vil have den danske model, så mener de det. Men det ser ud, som om regeringen siger et og gør noget andet, og når det gælder Dansk Byggeri, så siger de et og gør helt sikkert noget andet,” lyder det fra Bo Rosschou.
Kritikken preller dog af på Dansk Byggeri:
”Rollefordelingen i den danske model er, at det er lønmodtagersiden, der går ud og tegner overenskomster. Det har vi ikke en jordisk chance for at deltage i. Og vi vil ikke gå på strandhugst blandt virksomhederne for at finde ud af, hvor udlændingene er. Det er slet ikke vores rolle. Men vi rådgiver vores medlemmer om at lade være med at samarbejde med dem, der ikke har en overenskomst. Og så har jeg svært ved at se, at vi kan gøre ret meget mere,” siger direktør Børge Elgaard.
Læs hele artiklen på adressen http://www.ugebreveta4.dk/2007/43/Baggrundoganalyse/OestarbejdereSkaberKaos.aspx