Rengøring op ad den faglige bakke
Uddannelse skal give mulighed for mere varieret arbejde og hindre nedslidning, lyder det fra fagforeningen.
- Vores baggrund er selvfølgeligt at fagliggøre rengøringen, og der har vi jo uddannelsen som serviceassistent.
Sådan lyder den klare og korte forklaring fra uddannelsessekretær Franse Lund fra 3F i Odense, når hun forklarer, hvorfor afdelingen i sin tid gik ind i arbejdet med at få rotationsprojektet op at stå i Odense.
Det er det lokale arbejdsmarkedsråd, som har bevilget penge til rotationsprojektet. Det betyder, at kommunen gratis har kunnet få uddannet sine medarbejdere og få vikarer samtidig.
Derfor har kommunen da også kun lovord tilovers for projektet. Men også 3F er glade.
- Det gode for de ledige er, at de begynder en uddannelse og får ordinær løn de sidste tre måneder. Det er en forbedring fra tidligere, hvor man gik og arbejdede for sine dagpenge, fortæller Franse Lund.
Og der er andre gode grunde til at satse på at hæve fagligheden og uddannelsesniveauet for rengøringsassistenterne, der ofte arbejder på deltid og traditionelt har haft forskudte arbejdstider.
- Vi vil gerne udvide vores medlemmers arbejdsområder, så de kan få fuldtidsstillinger. Det vil de unge have. De lidt ældre vil gerne arbejde deltid, så de kan komme tidligt hjem til ungerne, men de unge har brug for fuldtidsarbejde, siger Franse Lund.
Hun bliver suppleret af næstformand Charlotte Vincentz Pedersen, der peger på, at uddannelse også handler om helbredet for rengøringsassistenterne.
- Vi ved jo, at helbredet ikke kan holde til seks eller otte timers rengøring om dagen. Derfor er det vigtigt, at vi er med til at give dem noget andet at lave. Ellers skubber vi jo reelt på en nedslidningsbølge, hvis vi arbejder for at skaffe vores medlemmer fuldtidsjob, siger Charlotte Vincentz Pedersen.
De to 3F'ere er dog også enige om, at rotationsprojekter ikke er nogen mirakelkur. Dels har det været svært at skaffe de ledige til projektet i Odense. Dels er der ikke nogen garanti for, at de nyuddannede serviceassistenter kommer til at bruge deres erhvervede
færdigheder.
- Vi ved, at mange kommer hjem til det samme, som de lavede før. Derfor har vi taget servicelederne på skolen med i projektet, så de ikke kommer til at fungere som en bremseklods for, at vores serviceassistenter kan få flere opgaver, siger Franse Lund.
- Helbredet kan ikke holde til seks eller otte timers rengøring om dagen. Derfor er det vigtigt, også at lave noget andet, siger 3F-næstformand Charlotte Vincentz Pedersen.
- Vi vil gerne udvide vores medlemmers arbejdsområder, så de kan få fuldtidsstillinger, siger uddannelsessekretær Franse Lund.