Rekord-razzia på byggepladser landet over

Kontrol: Stor aktion undersøger arbejdsforhold for udenlandske håndværkere. 950 fagligt aktive er på gaden for at kontrollere løndumping.

Den seneste aktion i efteråret 2011 nåede rundt til 695 byggepladser. (Foto: Harry Nielsen)Den seneste aktion i efteråret 2011 nåede rundt til 695 byggepladser. (Foto: Harry Nielsen)

En omfattende aktion kontrollerer torsdag danske byggepladser for udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

950 fagligt aktive fra fagforeningerne i byggefagene er på gaden for at tjekke løn- og arbejdsforhold.

- Hele formålet med aktionen er at give et øjebliksbillede af de forhold, som udenlandsk arbejdskraft arbejder under. Fokus vil være på overenskomster, og om de bliver fulgt. Vi vil også kigge på arbejdsmiljø og falske selvstændige fra udlandet, siger Peter Hougård Nielsen, formand for BAT-kartellet og fortsætter:

- Vi er aktive for at forsvare vores overenskomster for at sikre rimelige lønvilkår for danske og udenlandske bygningsarbejdere.

Rekordmange kontroller

Aktionen er den største af sin art nogensinde. For halvandet år siden besøgte en lignende aktion 695 byggepladser. Det er forventningen, at denne aktion vil kontrollere mellem 1000 og 1500 byggepladser.

Aktionen tjekker ikke kun løn- og arbejdsforhold for de udenlandske håndværkere.

Der vil også være fokus på bygherren. For nyligt kunne Fagbladet 3F afdække, at offentlige byggerier også har store problemer med løndumping. 42 procent af alle sager, hvor der er mistanke om løndumping, finder sted på byggepladser betalt af skattekroner.

Også SKATs nye regler om skiltning på byggepladser vil blive undersøgt.

Under 70 kroner i timen

For halvandet år siden afdækkede aktionen rystende forhold på byggepladserne.

80 procent af de udenlandske arbejdere oplyste, at de tjenete mindre end deres danske kolleger. Og 10 procent fik under 70 kroner i timen.

Samtidig blev en tredjedel af byggepladsernes arbejdsmiljø og sikkerhed vurderet som dårlig eller alarmerende. Det var efterfølgende nødvendigt at orientere Arbejdstilsynet om forholdene.