Dårlig sikkerhed skal koste byggefirmaer
Byggefirmaer, der sløser med sikkerheden, skal udelukkes fra opgaver for det offentlige, som skal favorisere firmaer, der har et ordenligt arbejdsmiljø, mener BAT-kartellet.
Det offentlige kan straffe byggefirmaer, der sløser med sikkerheden, ved at udelukke dem fra opgaver. Det skal koste byggefirmaerne dyrt, at de sløser med sikkerheden på byggepladserne. De skal således direkte rammes på levebrødet ved udelukkelse fra offentlige entrepriser.
Det mener man i BAT-kartellet, byggefagforbundenes paraplyorganisation.
- Hvis man ikke har styr på sikkerheden og overtræder arbejdsmiljøloven og udsætter sine medarbejdere og andre for fare, skal man ikke honoreres med opgaver fra det offentlige, siger Lars Vedsmand, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet.
- Hvis man har bøder eller for mange af Arbejdstilsynets skrappe reaktioner, skal man ikke have offentlige opgaver. Man kunne for eksempel bruge det system, som man er ved at opbygge nu i forbindelse med screeningerne af bygge- og anlægsvirksomhederne. Hvis man ikke har problemer med arbejdsmiljøet, får man en grøn smiley, mens man derimod får en rød smiley, hvis der er problemer, sikkerhedsmæssige udeståender og mange af samme slags påbud. Den røde smiley er gældende i minimum seks måneder, eller indtil problemerne er løst. Det er en relativt kort periode, men det vil uden tvivl have en præventiv virkning, hvis den røde smiley betyder udelukkelse fra alle former for arbejde for det offentlige.
Også positiv påvirkning
Arbejdsmiljø bør efter BAT-kartellets mening ikke alene anvendes som pisk i forbindelse med tildeling af byggeopgaver.
- I det omfang, man kan sætte økonomi på arbejdsmiljøet, kan det bruges som styringsmekanisme - ikke bare negativt men også positivt. De, der er i stand til at dokumentere det gode arbejdsmiljø og kan lave en ordentlig arbejdsmiljøbeskrivelse, skal ved valg af entreprenør foran dem, der ikke kan, siger Lars Vedsmand.
Og det er netop sådan et system, som staten er ved at indføre.
I forbindelse med udbudsmaterialer både hvad angår prækvalificering og tildeling af opgaver vil arbejdsmiljø og sikkerhed indgå som parameter.
Det er en følge af den handleplan for bedre sikkerhed i byggebranchen, som en række af byggeriets aktører gennemførte i efteråret 2006.
Projektdirektør Jan Quitzau Rasmussen fra den statslige bygherre Slots- og Ejendomsstyrelsen oplyser, at arbejdsmiljø kan vægte fra ti til 20 procent af en opgaves samlede pris afhængig af opgavens karakter. Andre parametre er eksempelvis pris, kvalitet, funktionalitet, driftsøkonomi og miljø.
Med andre ord er billigst i fremtiden ikke ensbetydende med bedst.
- Rent praktisk sker det ved, at vi som bygherre indskærper, at vi prioriterer ubetinget overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen, og at entreprenørerne tager stilling til byggepladsens sikkerhed i hele projekterings- og byggefasen, siger Jan Quitzau Rasmussen.
Slots- og Ejendomsstyrelsen indarbejder de nye redskaber i udbudsdokumenter i dette kvartal.
Jan Quitzau Rasmussen oplyser, at man ikke har diskuteret, om der skal indføres et system, som BAT-kartellet foreslår, hvor en rød smiley er lig et rødt kort, når der skal uddeles byggeopgaver.